Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOMISTERIOZNI PLANOVI Gradonačelnik šuti o natječaju za direktora TZ-a: evo tko će...

MISTERIOZNI PLANOVI Gradonačelnik šuti o natječaju za direktora TZ-a: evo tko će se prijaviti, a tko neće ni u ludilu

Turističko vijeće na čelu s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem, predsjednikom i v.d.-om direktora TZ-a grada Makarske, uskoro bi, barem prema njegovim najavama, trebalo raspisati natječaj za direktora odnosno direktoricu. Do Paunovića nismo uspjeli doći do zaključenja pisanja članka, iako smo mu u ponedjeljak poslali upit u kojemu se interesiramo za ovu trenutno vrlo aktualnu temu. Točnije je da bi tema trebala biti aktualna, a po mnogima je to već trebala biti lani; međutim, prvi čovjek TZ-a i Grada još ne saziva Turističko vijeće i ne aktualizira ovu priču.

Na prošloj je sjednici Turističkog vijeća, kako doznajemo, obećano kako će se sjednica na temu izbora čelne osobe ureda naći već početkom godine, ali Paunović još uvijek nije stavio ovu priču na dnevni red. Također je tom prilikom zanimalo članove Vijeća zašto se ne ide ranije na natječaj odnosno zašto se to nije napravilo još nakon ljeta, no objašnjenje gradonačelnika je bilo da žele pravu osobu na čelu TZ-a te da će radije pričekati pravu osobu. Što to znači i znači li to da imaju nekog za koga drže da bi bio prava osoba, to će se vjerojatno skoro vidjeti. Ono što je činjenica jest da će uvjeti, nakon što se donese novi Pravilnik o uvjetima, olabaviti te će se moći javiti i osobe koje nemaju iskustva na rukovodećim položajima, što zapravo širi krug potencijalnih kandidata.

Stoga je dosta teško predvidjeti tko bi se sve mogao pronaći u konkursu i tko će se sve javiti. Naša metoda eliminacije podrazumijeva samo poznata nam, lokalna lica, a ne ljude koji mogu doći iz bilo kojeg dijela Hrvatske i prijaviti se na natječaj, što je bio slučaj s Dječjim vrtićem, ili pak moguće lokalne kandidate koji se nikad nisu našli na čelnim funkcijama a imaju afiniteta. Ipak, pravilnik koji još uvijek nije objavljen, a čije je javno savjetovanje završilo 9.siječnja, limitirao je u ovom trenutku neke kandidate u odluci jer je za sada to ipak “račun bez krčmara”.

Što se tiče potencijalnih lokalnih imena, Tonči Lalić, bivši dugogodišnji direktor, potvrdio je za naš portal svoju kandidaturu. Kristina Katić Brkulj s liste SDP-a odlučno je demantirala s riječima kako se neće natjecati. Jure Brkan, bivši direktor TZ-a, poput prethodnika ima uvjete i nameće se logičnom njegova kandidatura, budući je njegov saborski mandat ipak zamjenski. Kazao je kako natječaj nije niti raspisan te da ne može ni govoriti o nečemu hipotetskom. Stranački kolega Joško Lelas, čije se ime spominjalo u ovom kontekstu, doduše također u kuloarskim pričama, nije nam odgovorio na poziv pa ne znamo postoji li takva namjera, no malo je vjerojatno s obzirom da ima funkciju i posao u Imperial rivieru, dok se ovdje govori samo o mandatu.

Ivana Miočević Franić, vijećnica NLO-a, kazala je kako će se po svoj prilici javiti na natječaj, dok je stranačka kolegica Petra Mravičić rekla kako nije zainteresirana te se neće javiti.

Uglavnom, sve što znamo iz Grada jest da nam je u nedavnom razgovoru zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan potvrdila da bi se u narednih 10-dana trebalo krenuti s procedurom.

Inače, čini se da natječaj ipak nije tako hitan kako smo vjerovali odnosno kako je proizlazilo iz najava gradonačelnika i v.d.-a Zorana Paunovića koji se pozivao na Zakon o turističkim zajednicama. Po tomu je mogao biti vršitelj dužnosti šest mjeseci, dakle, negdje do sredine kolovoza.

Međutim, 1.siječnja ove godine na snagu je stupila odredba članka novog Zakona o turističkim zajednicama, temeljem koje se direktori biraju na mandat. Do sada je, podsjetimo, mandat trajao neograničeno, dakako ukoliko je Turističko vijeće potvrđivalo izvješće. Postupak imenovanja koji je u prosincu prošle godine išao prema uredima kaže pak sljedeće: u turističkim zajednicama koje nemaju direktora, dužnost obnaša predsjednik TZ-a, a najdulje šest mjeseci, u skladu s odredbom koja stupa na snagu 1.siječnja 2022.

Do izmjene zakona odnosno odredbe primjenjivao bi se rok od šest mjeseci, a koji omogućuje predsjedniku da obnaša dužnost v.d.-a. Međutim, ako smo ispravno istumačili, po ovome ispada da Paunović slobodno može biti vršitelj dužnosti do konca lipnja.

 

Kako bilo, po svemu sudeći natječaj će biti zanimljiv i kako se u ovom trenutku punom neizvjesnosti čini, nepredvidiv, kao što se ne može predvidjeti atmosfera na Turističkom vijeću. U njemu sjede Davor Glavina, Joško Lelas, Ante Roso i Mate Židić kao HDZ-ovi kadrovi, Matko Marić (Imperial Riviera), Marina Josipović (hotel Park), Matko Pašalić (Apfel), Ivica Vuletić (Boost).

Podsjetimo da je za financijski plan i plan i program rada Paunović osigurao sebi dovoljan broj ruku, no činjenica je da se budžet samo mogao  usvojiti ili ne usvojiti; treće opcije nije bilo. Kod izbora direktora, barem ako se javi veći broj kandidata s različitim programima, po svoj bi prilici trebalo biti malo složenije.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -