Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA Prijedlog o ukidanju državne mature slikovit primjer nezrelog...

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA Prijedlog o ukidanju državne mature slikovit primjer nezrelog populizma

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ocijenilo je u nedjelju kao slikovit primjer nezrelog populizma SDP-ov prijedlog da se za ovu školsku godinu ukine državna matura.

“Prema njihovu prijedlogu uredilo bi se da više od 30 tisuća maturanata putuje diljem Hrvatske na barem tri-četiri prijemna ispita, na nekoliko različitih fakulteta što bi tek bio ogroman zdravstveni rizik za maturante i njihove obitelji”, odgovorilo je Ministarstvo.

SDP-u je taj najlošiji scenarij prvi i jedini, a Ministarstvu je to posljednji scenarij, ističu iz MZO.

Podsjećaju da je ministrica Blaženka Divjak u petak objavila da je prvi scenarij pisanja obveznih ispita u razdoblju od 8. do 29. lipnja, a za taj su prijedlog obavljene preliminarne konzultacije s epidemiolozima. O nužnosti izbornih predmeta razgovarat će se s Rektorskim zborom.

Osim toga, dodaju, ministrica je još u petak najavila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, koje bi se idući tjedan trebale naći na sjednici Vlade.

“Državna matura provjerava ishode 12 godina obrazovanja i važan je antikorupcijski alat kod upisa na visoka učilišta, što su također zaboravili predlagatelji”, ističu iz Ministarstva.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i saborska zastupnica Sabina Glasovac u nedjelju su najavili da će ta stranka predložiti izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju kojima bi se za ovu školsku godinu ukinula državna matura, a završnost ostvarila zaključivanjem ocjena.

Hina / ilustracija Pixabay

- Oglas -