Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaMinistarstvo: U bolnicama sa zabranom posjeta roditelji mogu biti uz djecu 15...

Ministarstvo: U bolnicama sa zabranom posjeta roditelji mogu biti uz djecu 15 minuta

Uz teško bolesnu djecu i najmlađe cijelo vrijeme trajanja epidemije dopušten je boravak roditelja, a u županijama gdje je zbog nepovoljne epidemiološke situacije zabranjen posjet bolnicama, roditelji mogu svakodnevno biti uz djecu 15 minuta, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Reagirajući u srijedu na mnoge upite roditelja o mogućnosti posjeta svojoj bolesnoj djeci i najmlađima u bolnicama, iz Ministarstva zdravstva poručuju kako je cijelo vrijeme trajanja epidemije korona virusa u Hrvatskoj bio dopušten boravak roditelja uz teško bolesnu djecu i najmlađe.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u nekim županijama u bolnicama su, zbog sprječavanja mogućeg prijenosa zaraze, zabranjeni posjeti, no u tim zdravstvenim ustanovama omogućen je posjet roditelja djeci svakodnevno u trajanju 15 minuta.

U ovakvim epidemiološkim okolnostima u tim županijama, to je najviše što se može učiniti kako bi se omogućilo svakodnevno viđanje i druženje djece s roditeljima, istiću iz Ministarstva.

Navedeno vrijeme trajanja posjeta, ekspertna skupina sastavljena od psihologa, epidemiologa, pedijatara i infektologa, preporučuje kao granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa u zatvorenim prostorima gdje boravi istodobno više osoba.

Uz to, bolnicama je naloženo da trebaju osigurati svakom roditelju susret s njegovim djetetom. Sve te okolnosti imala je na umu stručna skupina koja je Ministru zdravstva predložila ovu mjeru kao optimalnu u ovim vremenima.

“Kao ministar zdravstva glede ovog pitanja poklonio sam puno povjerenje stručnjacima koji su predložili optimalno rješenje kojim bi se omogućio svakodnevni susret roditelja s djecom koja se liječe u bolnicama u kojima je inače zabranjen posjet zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Vjerujem da će se i u tim dijelovima Hrvatske što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju” izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Svim bolnicama na koje se odnosi ova mjera iz Ministarstva zdravstva upućen je naputak o organiziranju posjeta roditelja bolesnoj djeci, dodaje se u priopćenju.
Hina /foto Pixabay

- Oglas -