Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKMINISTARSTVO POLJOPRIVREDE Nema dokaza da se kućni ljubimci mogu zaraziti koronavirusom ili...

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE Nema dokaza da se kućni ljubimci mogu zaraziti koronavirusom ili ga prenijeti

Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti koronavirusom (COVID-19), priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede dodajući da ne postoje ni dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi tim virusom.

“Do danas nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi identificirali izvor virusa ili objasnili put prijenosa sa životinja na ljude. Istraživanja koja se provode važna su za identifikaciju izvora zaraze, kao i utvrđivanje potencijalne uloge rezervoara u životinja”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, dodaje se, redovito prati informacije koje o tome objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja odmah obavijestiti javnost.

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća na preporuke za opću javnost Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pranje ruku nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima.

“Bez obzira na neizvjesnost u vezi s podrijetlom virusa COVID-19, potrebno je, kao i inače, redovito primjenjivati opće higijenske mjere. To uključuje redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima, kao i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta te izbjegavanje kontakta s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Navedena preporuka ne uključuje dodatne mjere osim uobičajenih mjera higijene”, stoji u priopćenju kojeg prenosi N 1.

M. D. Ilustracija Pixabay

- Oglas -