Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMINISTARSTVO ODBILO PROJEKT "POLJE JEZERO" Ante Pranić: Ako postojeći kadrovi nisu kadri...

MINISTARSTVO ODBILO PROJEKT “POLJE JEZERO” Ante Pranić: Ako postojeći kadrovi nisu kadri sagledati prednosti ovakvog projekta, pošaljite nam ljude koji to jesu

Grad Vrgorac, Grad Ploče i Općina Pojezerje dobili su odbijenicu Ministarstva turizma i sporta RH za projektno udruživanje Vrgorskog polja u jedinstvenu ciklo turističku, outdoor i eno gastro destinaciju Polje Jezero – najveće vinogorje RH.

Objavio je to gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, koji je kazao kako je time povučena “željezna zavjesa” preko polja Jezero.

– Na taj smo se logični projekt odlučili svjesni komparativnih prednosti ovoga polja – NAJVEĆEGA VINOGORJA REPUBLIKE HRVATSKE koje je ujedno i najobrađenija zelena oaza Dalmacije, imajući za cilj prvenstveno povezati našu snažnu poljoprivredu kao glavnu gospodarsku granu ovoga područja s obližnjom i jednom od najvažnijih turističkih regija u državi, Makarskim primorjem.
Inicijativnim sondiranjem terena pojedine turističke tvrtke i agencije uvidjele su značajan potencijal ovog netaknutog područja za razvoj nekoliko specifičnih vrsta turizam koji će pogotovo biti važan u post-COVID razdoblju te će se kao takvi moći ponuditi turistu novog doba.

Stoga smo već krenuli u realizaciju aktivnosti koje će rezultirati:
1. Obilježavanjem cikloturističkih staza i izgradnjom odmorišta u polju Jezero uz inovativni junction model trasiranja;
2. Trasiranje prve turističke riječne staze, izgradnja pristaništa za kajak i kanu na rječici Matici;
3. Poticanje otvaranja eno-gastro kušaonica i sl.

Dodatni sadržaji destinacije jesu i Kuća Dalmatinskog pršuta i vina, budući hostel u Staševici kao i naše lokalne fešte (Dani Dalmatinskog pršuta i vina i Bikla u Vrgorcu te Summer wine fest u Pločama).

Ali, od nadležnih službi ugodno smještenih u svojim uredima smo dobili odbijenicu za naš projekt na kojem već radimo i putem kojega našim poljoprivrednicima, vinarima, turističkim djelatnicima, kao i turističkim djelatnicima obližnjeg primorja, stvaramo dodatnu vrijednost. Međutim, ta nas odbijenica ni na koji način neće spriječiti na daljnjem razvijanju turizma u našem zajedničkom polju te vjerujemo da će nam se turističke institucije nekad pridružiti na tom putu prema nesumnjivo uspješnom cilju kojem stremimo.

U njihovom obrazloženju stoji da „nije razvidno o kojem se konkretno turističkom proizvodu radi, a koji bi bio temelj projektnog udruživanja“. Žalosno je da u 2021. godini trebamo nekome objašnjavati kako funkcionira život na ovom području, da je naše polje jedinstvena geografska cjelina, a da je naše stanovništvo funkcionalno, gospodarski i životno povezano s Makarskim primorjem i Neretvom, i svakome tko išta zna o ovom kraju jasno je da stavljanje Vrgorca u umjetno stvoreni takozvani „klaster Zagora“ kojega su smilili, a koji obuhvaća 80 posto terena Splitsko-dalmatinske županije neće proći jer nije prirodan, nije održiv i nema smisla na terenu.

Ovdje je bitan stvaran život naših stanovnika, naš prirodni teren, a birokratima i funkcionerima u nekakvim splitskim ili zagrebačkim uredima, koji svojim direktivama neke stvari žele presjeći preko koljena poručujem da im to neće proći.
Područje Vrgorca i Neretve funkcionalno je naslonjeno na Makarsku rivijeru – mi smo veliki proizvođači hrane, a oni veliki turistički potrošač – te je ovakvo okupljanje i povezivanje, sa sigurnošću tvrdim, trenutno jedno od najlogičnijih i najsmislenijih u RH, jer ako se mi kao proizvođači želimo baviti turizmom moramo se povezivati u smislene cjeline i okrenuti prema onima koji turizam već imaju te im ponuditi nove sadržaje u njihovoj neposrednoj blizini.

Vrgorac je spona između zelene Neretve, našega polja i primorja jer cijelom svojom jugozapadnom dužinom graniči s turističkim mjestima i to: Podgora, Drašnice, Igrane, Živogošće, Drvenik, Zaostrog, Podaca, Brist, Gradac, s kojima nas osim gospodarske suradnje vežu i bogata zajednička povijest, staze, suradnja da raznim poljima, općenito ŽIVOT.
Ako postojeći kadrovi na mjestima odlučivanja u povjerenstvima Ministarstvu turizma i sporta te na čelu županijskih turističkih zajednica nisu kadri sagledati prednosti ovakvog projekta pošaljite nam ljude koji to jesu, i to na teren gdje nitko od njih do sad nije bio.

Dođite, upoznajte našu gostoljubivost onako kako to sve veći broj turista upoznaje, a upoznavat će i dalje. Na proljeće ćemo organizirati jednu turističku turu specijalno za vas. Imamo viziju, ali i imamo i pršuta i vina, i voća i povrća.
Žao mi što su ovom odbijenicom onemogućili lakše financiranje već spremnih zajedničkih projekata, ali mi ne odustajemo – objavio je Pranić.
M.D. / foto: Facebook

- Oglas -