Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaMINISTARSTVO KULTURE Prijedlog zakona o autorskim pravima upućen u javnu raspravu

MINISTARSTVO KULTURE Prijedlog zakona o autorskim pravima upućen u javnu raspravu

Ministarstvo kulture uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se uređuje bolje balansirana zaštita prava autora, kreativaca, umjetnika izvođača, novinara i njihovih izdavača i producenata.

Savjetovanje je otvoreno do 17. svibnja na poveznici e-Savjetovanje: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=13850

O relevantnosti ove rasprave u okolnostima pandemije COVID-19, ističu iz Ministarstva, svjedoči činjenica da se veliki dio sadržaja danas dijeli online i da su dionici kreativnih, kulturnih i medijskih industrija u okolnostima pandemije svoje radove stavili na Internet za građane uglavnom besplatno.

“Zato je nužno što prije osigurati održivost njihova rada u izmijenjenim okolnostima. To ne znači da će se za građane – krajnje korisnike uvoditi ikakve nove obaveze ili plaćanje za sadržaje koji se inače besplatno nude na internetu. Obaveze se ovim Prijedlogom nacrta Zakona postavljaju internetskim platformama i drugim davateljima usluga informacijskog društva na internetu”, obrazlažu iz Ministarstva.

Istodobno se, dodaju, ovim prijedlogom zakona relaksira dosadašnji autorskopravni režim te otvara niz novih mogućnosti za besplatno korištenje autorskih sadržaja u online nastavi, kao i na internetskim platformama institucija kulturne baštine da bi se što lakše kulturni, umjetnički i informativni sadržaji, koji inače postoje u zbirkama knjižnica, arhiva i drugih baštinskih ustanova, slobodno koristiti na Internetu za nekomercijalne potrebe.

Ovim se zakonom nacionalno zakonodavstvo usklađuje s europskom Direktivom o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu i ostalim europskim direktivama u području autorskog prava.

Hina

- Oglas -