Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTJEDAN ODMORA VRIJEDAN Ministar Capelli najavio značajne popuste za domaće turiste zbog...

TJEDAN ODMORA VRIJEDAN Ministar Capelli najavio značajne popuste za domaće turiste zbog koronavirusa 

Na redovitoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite naglasak je bio na posljedicama na turizam zbog koronavirusa. Broj zaraženih u Hrvatskoj je trenutačno 11, a ministar turizma Gari Capelli najavio je akciju za domaće turiste pod nazivom Tjedan odmora vrijedan – piše N 1.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović na redovitoj konferenciji za novinare izvijestio je da se diljem Hrvatske provode sve planirane aktivnosti i sve naložene aktivnosti, sustav u tom smislu funkcionira onako kako je zamišljeno.

“Hrvatska vrlo aktivno sudjeluje u ovoj situaciji kao zemlja koja predsjeda Vijećem Europske unije. U Bruxellesu je zaključeno da se kroz ovaj intergirani politički odgovor na krizu koji smo aktivirali naglasila dodatna potreba za solidarnim pristupom, suradnjom, što uključuje podizanje svijesti među europskom javnosti s obzirom da se epidemološka situacija u Europskoj uniji pogoršava”, rekao je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Božinović.

“Prioritet je iz same Europske komisije da se primarni fokus stavi na zemlje članice, da mjere moraju biti proporcionalne sa situacijom koja je na terenu i bitno je da su sve države članice uspostavile mehanizam međusektorske suradnje, znači ovo što mi imamo u Hrvatskoj od 25. veljače 2020.”, pojašnjava Božinović.

Ravnateljica Klinike za infektologiju dr. Alemka Markotić izvijestila je da su testirali 302 uzorka, svi su negativni, još devet uzoraka je u testiranju.

Današnji naglasak na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite bio je turizam i štete uzrokovane epidemijom koronavirusa. Ministar turizma Gari Capelli kaže kako su saslušali turistički sektor i čuli planove za sljedećih mjesec dana.

“Mi ćemo snažnije i jače ići s promocijom Hrvatske za domaće turiste, za one koji su htjeli putovati za uskršnje praznike ćemo sljedeći tjedan predstaviti akciju pod nazivom “Tjedan odmora vrijedan.

Usluge onih koji su se prijavili, a to su pružatelji usluga smještaja, hrane, prijevoza, nacionalni parkovi poput Plitvica, Jadrolinija, Croatia Airlines, njih se već preko stotinu javilo koji žele pružati usluge s pedeset posto popusta za domaće goste. To je pokušaj da se turstičkim djelatnicima i onima koji će sigurno imati neke minuse malo olakša”, pojasnio je ministar.

Izvijestio je da se zaustavio booking iz SAD-a, a prestali su dolasci iz Kine Koreje i Japana i tu imamo pad od oko 50 posto. Pripremaju akcije koje će napraviti kada epidemolozi kažu da smo u segmentu turizma sigurni da možemo ići u promocije izvan Hrvatske.

Capelli pojašnjava i da je sreća u nesreći što nam preko 70 posto turista dolazi autom dok su u Grčkoj i Italiji većinom aviopromet što se tiče turizma. Kaže da nema storniranja rezervacija za svibanj, lipanj i srpanj.

“Nema još velikih šteta, možemo za sada reći”, kaže i dodaje da je ove godine Uskrs ranije pa bi i bez koronavirusa bio slabiji, a prve naznake će se vidjeti početkom svibnja, glavna sezona još nije ugrožena, ali je usporeniji booking.

Na pitanje oko samoizolacije i naknade Davor Božinović rekao je da će Vlada zauzati stajalište, ali da u ovom trenutku ne može odgovoriti kakav će taj stav biti – piše N1.

M.D.

- Oglas -