Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMilanović: Spriječit ću da se izbori održe kada je dosta Hrvata u...

Milanović: Spriječit ću da se izbori održe kada je dosta Hrvata u inozemstvu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u petak iz Maribora da će raspisati izbore i postupiti u skladu sa zakonom kad se u ponedjeljak raspusti Sabor, ali i naglasio kako će probati spriječiti da se izbori održe u vrijeme kada je dosta Hrvata u inozemstvu.
“Sabor nije raspušten. Ako se većina raspusti u ponedjeljak postupit ću u skladu sa zakonom”, rekao je predsjednik, kojemu je Vlada kao moguće datume održavanja izbora navela 21. ili 28. lipnja, odnosno 5 ili 12. srpnja.

Dodao je kako mu se premijer Andrej Plenković javio prije nego što je obavijestio javnost o namjeri vladajuće većine da se u ponedjeljak raspusti Sabor.

Premijera je, kaže, pitao ima li ikakvih preferencija o datumu izbora, a Plenković mu je rekao da “nema nikakvih”.

Milanović ističe kako će “svjesno probati spriječiti” da se izbori održe u vrijeme kad je dosta Hrvata u inozemstvu, kao što je to bio slučaj za vrijeme predsjedničkih izbora 5. siječnja ,u vrijeme kada građani odlaze na skijanje.

Premijer je u četvrtak nakon sastanka s predstavnicima koalicijskih partnera najavio da će se Hrvatski sabor biti raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja.

Predsjednik Milanović posjetio je u petak Tezno u Sloveniji radi suosjećanja prema poratnim žrtvama Drugog svjetskog rata, ističući da je Bleiburg kao manifestacija i konotacija nešto drugo i da se Hrvatska u nekim stvarima ne treba sramotiti.

“Tezno nije sporno. Bleiburg kao Bleiburg, kao manifestacija i konotacija nešto je drugo”, rekao je.

Hina / foto D.A.

- Oglas -