Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMilanović odbio biti pokrovitelj festivala na Vruji. Dolaze Severina, Edo Maajka, Amira...

Milanović odbio biti pokrovitelj festivala na Vruji. Dolaze Severina, Edo Maajka, Amira Medunjanin…

Od Ureda predsjednika Zorana Milanovića zatražili smo visoko pokroviteljstvo za Festival bespravne gradnje i devastacije prirode koji će se za manje od tjedan dana, idući subotu, 2. srpnja održati u uvali Vruja.
Priložili smo svu potrebnu dokumentaciju i zahtjev poslali na vrijeme, 14. svibnja. Prošlo je mjesec i dvanaest dana od tada, a mi još nismo dobili odgovor, iako nam je prije koji tjedan iz Ureda predsjednika rečeno da će glasanje i odluka biti onaj dan kad su nas nazvali i će nam se odmah javiti s rezultatima.
Slali smo upite, ali ni na jedan nismo dobili odgovor. Festival je za manje od tjedan dana, tako da je logično za pretpostaviti kako ovo znači da je predsjednik odbio biti pokrovitelj naše kulturno-ekološke manifestacije – stoji u današnjem priopćenju organizatora prosvjeda.
Predsjednik je često pokrovitelj raznih događanja, ali za razliku od onoga kad je bespravni graditelj u Vruji Stipe Latković bio pokrovitelj njegove izborne kampanje, predsjednička pokroviteljstva ne znače donaciju novca, nego su ona simboličnog karaktera. Nedavno je protiv Latkovića i tvrtke Point Split koja je donirala Milanovića, podignuta optužnica zbog sumnje na devastaciju uvale Vruja.
Predsjednik je ovih dana pokrovitelj izložbe slika u Muzeju planinarstva Ivanec, Sinjske alke, Picokijade u Đurđevcu, Hrvatskih dana osiguranja 2022., dvodnevnog znanstvenog skupa o Kralju Zvonimiru u Kninu, 11. konferencije socijalnih radnika “Socijalni rad na prekretnici: Identitet, moć i promjena”, skupa Ekonomskog fakulteta u Splitu “Izazovi Europe” te mnogih drugih događanja.

Prosvjedom se traži sanacija tvornice u Dugom Ratu i rušenje građevina 

Prosvjedom u Vruji traži se rušenje bespravnih građevina na pomorskom dobru i sanacija opasnih, potencijalno kancerogenih ostataka tvornice u Dugom Ratu na što se država obvezala prije nekoliko godina, a do danas nije provela.
U programu su “Psihijatri na Vruji: besplatna psihološka pomoć za stradale u kontaktu s državnim institucijama”, “Ritualno prizivanje bagera Državnog inspektorata” – seansa uz šamane koju predvodi Vice Guru, bit će tu i “Melodije betoniranog Jadrana” gdje u festivalskom programu nastupaju Severina, Edo Maajka, Amira Medunjanin, Žan Jakopač te bendovi i gosti iznenađenja.

Dolaze Severina, Edo Maajka, Amira Medunjanin

Budući da Milanović neće doći, na 2. veliki prosvjed u Vruji organizatori su uputili posebne VIP pozivnice dvojici HDZ-ovaca – ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću te šefu Državnog inspektorata Andriji Mikuliću
Filipović je pozvan jer je u njegovu resoru sanacija opasnih, prema mišljenju struke, potencijalno kancerogenih ostataka tvornice u Dugom Ratu koju se država obvezala napraviti od 2019. godine, a sanaciju su zadnji put odgodili u svibnju ove godine kad je odbijen prijedlog da se u rebalansu proračuna odvoje sredstva za njen početak.
Kao VIP goste pozvani Davor Filipović i Andrija Mikulić
Filipović je pozvan da dođe na Vruju i razgovara s mještanima Dugog Rata koji će ondje prosvjedovati uz podršku aktivista iz svih krajeva Hrvatske, te da se upozna s ovim gorućim, prije svega zdravstvenim problemom.

Druga posebna pozivnica s Vruje upućena je glavnom državnom inspektoru Mikuliću. Razlog nije teško pretpostaviti – prosvjednici s Makarske i Omiške rivijere i dalje traže rušenje bespravnih građevina izgrađenih i na pomorskom dobru i na državnom zemljištu u Vruji. Građevinska inspekcija godinama je izdavala naloge da se uklone bespravni objekti u Vruji, ali do danas ništa nije srušeno. Da stvar bude gora, neki su objekti čak i legalizirani.

Stav je da se bespravni graditelji i uzurpatori plaža ne sankcioniraju primjereno i da Državni inspektorat ne uklanja dovoljan broj ilegalnih građevina po obali. Mikulić je pozvan da se upozna s aktivistima i da sasluša njihove probleme, savjete i primjedbe, a one se ukratko mogu svesti na to da treba povećati kazne za bespravne graditelje i aktivnije rušiti njihove kreacije, posebno one na pomorskom dobru i na državnom zemljištu – priopćili su organizatori.
MD/foto Vruja Festival
- Oglas -