Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaSPORTMichel Jordan dobio sudsku bitku u Kini

Michel Jordan dobio sudsku bitku u Kini

Kineski Vrhovni sud presudio je u korist američke košarkaške legende Michaela Jordana u osmogodišnjoj tužbi protiv sportske kompanije koja je njegovo ime ilegalno koristila.

Vrhovni sud je presudio da Qiaodan Sports ne može koristiti ime šestostrukog NBA prvaka, ali njihov logotip i dalje može sadržavati siluetu košarkaša.

Odluka je poništila dvije ranije presude nižeg suda, utvrdivši da je Qiaodan Sports sa sjedištem u Fujianu nezakonito koristio Jordanovo ime na kineskom, Qiao Dan.

Logotip Qiaodan Sports sadrži siluetu košarkaša, a često se koristi uz ime Jordana na kineskom. Logo je nalik Jordanovom vlastitom logotipu Jumpman koji sadrži siluetu sada umirovljenog bivšeg igrača Chicago Bullsa kako zakucava.

U presudi se, međutim, nije spominjao profit koji je Qiaodan Sports ostvario nezakonitim korištenjem Jordanovog imena.

Od 2012. Jordan je podnio 80 tužbi protiv Qiaodan Sportsa, uključujući zbog neovlaštene uporabe njegovog kineskog imena, njegove siluete, umirovljenog dresa broja 23 i imena svoje dvoje djece – izgubivši u svim prilikama do presude Vrhovnog suda 2016. godine.

Osnovan 2000. godine, Qiaodan Sports ima više od 5.700 trgovina u Kini. Tijekom 2017. tvrtka je morala platiti 1,5 milijuna dolara tvrtki New Balance zbog kršenja autorskih prava.

Kina trenutno priprema akcijski plan za zaštitu intelektualnog vlasništva kako to zahtijeva trgovinski sporazum prve faze sa SAD koji je potpisan u siječnju.

Očekuje se da će se pozabaviti brojnim problemima, uključujući zaštitne znakove i prodaje piratske i krivotvorene robe.

Hina / Foto: Pixabay

- Oglas -