Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMEĐUGORJE Više od 3 milijuna vjernika svaki dan u online molitvi

MEĐUGORJE Više od 3 milijuna vjernika svaki dan u online molitvi

‘Međugorje je uronjeno u mir’, tako ga je opisao apostolski vizitator, nadbiskup Henryk Hoser nakon pojave koronavirusa, no molitva se cijelo vrijeme nastavlja kao i na sam Uskrs putem interneta i radijskih valova u čemu je svakoga dana ujedinjeno više od 3 milijuna vjernika iz cijeloga svijeta.

Molitvu krunice i vazmeno bdijenje predvodio je tamošnji župnik fra Marinko Šakota iz crkve svetoga Jakova u Međugorju, čija su vrata prvi put ostala zatvorena za vjernike zbog epidemije covida-19 koja je pogodila i ovo mjesto.

Iako vjernika nije bilo u crkvi, milijuni su kao i prijašnjih dana i večeri bili uz radijske prijamnike, putem internetskog streaminga na službenoj web stranici www.medjugorje.hr ili pak Youtube kanala i Facebook profila. Po podacima Informativnog centra Mir iz Međugorja, u molitvenom večernjem programu prevođenome na devet jezika samo na Veliki četvrtak sudjelovali su vjernici sa čak 3,7 milijuna različitih IP adresa iz svih dijelova svijeta.
Više od milijun vjernika pratilo je molitveni program na njemačkom jeziku, po pola milijuna vjernika sudjelovalo je iz svojih domova u molitvi na talijanskome, hrvatskom i španjolskom jeziku.


Oko 339.000 vjernika bilo je povezano s molitvom u Međugorju posredstvom prijevoda na francuski, na poljskom jeziku je zabilježeno 275.411 jedinstvenih IP adresa, a na slovačkome 261.332, te ruskome 151.205 slušatelj. Na engleskom govornom području molitva iz Međugorja pratila se preko 138.000 uređaja, a na korejskome 33.970.
“Bez obzira na fizičku neprisutnost hodočasnika u Međugorju, molitva iz Međugorja nikada nije bila mnogobrojnija. Međugorje je ušlo u domove hodočasnika i što je najvažnije molitva iz Međugorja neprestano se širi u svijetu, a srca brojnih vjernika po zagovoru Kraljice Mira su obraćena. Međugorje nastavlja svojim putem nove evangelizacije svijeta po zagovoru naše majke Kraljice Mira”, rekao je za Hinu direktor Informativnog centra Mir Međugorje Vedran Vidović.

Po njegovim riječima Međugorje posljednjih dana izgleda kao i sve druge sredine budući da se pridržava svih uputa koje su izdale civilne i vjerske  vlasti radi sprečavanja širenja koronavirusa.Od koronavirusa je obolio veliki broj redovnica u samostanu nedaleko Međugorja. One su kao i dom za franjevce u karanteni, te ustanova Majčino selo, koja skrbi za nezbrinutu djecu, a djeluje u sklopu tamošnje crkve.

Svojevrsni upravitelj ovoga mjesta je papin izaslanik, poljski nadbiskup u mirovini Henryk Hoser koji je u uskrsnoj čestitki istaknuo kako se u uobičajenu sliku svijeta uklopilo i Međugorje sa svojevrsnim ‘euharistijskim postom’ u crkvama, ali živom crkvom unutar obiteljskih domova. Pri tome je nadbiskup Hoser istaknuo kako je vrijeme iskušenja s koronavirusom prigoda za bolje upoznavanje Isusove patnje, ali i osjećaja napuštenosti kakvoga danas proživljavaju brojni oboljeli od koronavirusa. Pozvao je vjernike da budu solidarni i međusobno se pomažu, ukazujući na to da nakon smrti i grobne tišine dolazi Uskrs, a nakon pandemije ‘povratak u normalan život’. Po njegovim riječima ujedinjeni u molitvi mogu prebroditi sva iskušenja.


„U međugorskoj crkvi koja je privremeno utonula u izvanjsku tišinu molitva nije utrnula. U molitvenome zajedništvu s međugorskim svećenicima, redovnicima i redovnicama, raznim zajednicama i župljanima možete biti svaku večer putem sredstava društvenoga priopćavanja i tako od svoje kuće načiniti „malu crkvu“, napisao je u uskrsnoj čestitki apostolski vizitator za Međugorje nadbiskup Henryk Hoser.

Međugorje je svjetski poznato hodočasničko mjesto koje je zbog pojave koronavirusa sada prazno. Njegova popularnost vezuje se uz tvrdnje šestero vidjelaca da im se od 1981. ukazuje Gospa, koju zbog poziva na molitvu i mir nazivaju i Kraljicom mira. Sveta Stolica utemeljila je posebno povjerenstvo koje je svoj izvještaj dostavilo Kongregaciji za nauk vjere, te se očekuje očitovanje Svete Stolice o autentičnosti toga fenomena.
Po medijskim navodima Vatikansko povjerenstvo utvrdilo je kako su autentična svjedočanstva o ukazanju Gospe iz prvih sedam dana. Sveta Stolica do sada nije donijela službeni stav o nadnaravnosti međugorskih događanja. Papa Franjo imenovao je 2018. godine nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje. Od prošle godine Sveta Stolica odobrila je biskupijama organiziran dolazak vjernika u ovo mjesto u kojega je do sada hodočastilo više od njih 40 milijuna.

Hina / ilustracija Pixabay

- Oglas -