Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMATICA UMIROVLJENIKA HRVATSKE: Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine

MATICA UMIROVLJENIKA HRVATSKE: Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine

Prema analizi Matice umirovljenika Hrvatske, pedeset posto umirovljenika prima prosječnu mirovinu od 1.420 kuna, izvijestili su u utorak pozvavši političke stranke da u izbornim programima ponude rješenja za egzistencijalne probleme osoba starije dobi.

“Točno 50 posto, odnosno 575.000 umirovljenika, prima prosječnu mirovinu od svega 1.420 kuna i to nakon nedavnog usklađivanja od 0,7 posto”, upozorio je MUH.

Naveli su da, prema najnovijim podacima, prosječna mirovina svih umirovljenika iznosi 2.523 kune, istaknuvši da je to samo 37,5 posto prosječne neto plaće, što je najniže od svih europskih zemalja.

“Kada se uzme u obzir da je kod nas linija siromaštva 2.485 kuna, onda se vidi da je stanje zabrinjavajuće i stoga Matica poziva sve stranke da u svojim izbornim programima ponude rješenja za te egzistencijalne probleme osoba starije dobi koji čine trećinu ukupnog biračkog tijela”, poručili su.

Dodaju da brojni umirovljenici s velikom zabrinutošću postavljaju pitanje kako je moguće podmiriti sve troškove za režije, hranu i ostalo s tako malo sredstava te da je velik broj njih doveden u nepodnošljivu situaciju.

Tvrde da je sve veće siromaštvo posljedica i postojeće formule za usklađivanje mirovina koja je osnovni uzrok njihovog stalnog pada u odnosu na rast plaća.

Matica je stoga predložila promjenu formule na način da se mirovine usklađuju samo s rastom plaća ili samo s rastom potrošačkih cijena zavisno od toga koji je parametar veći. Navode, da su predložili i izmjenu u obiteljskom zakonodavstvu na način da bračni partner može, uz zadržavanje svoje, naslijediti i dio mirovine preminuloga.

“Dijalog o tome s Vladom, preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, već je započet i Matica izražava nadu da će biti i pozitivno završen”, kazali su iz MUH-a.

Hina

- Oglas -