Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMascarell vijećnicima: Ovo nije slatka slika iz Dubaija, ovaj projekt ide šest...

Mascarell vijećnicima: Ovo nije slatka slika iz Dubaija, ovaj projekt ide šest metara u dubinu mora i 40 metara od obale

Iz inicijative Javno je dobro, s potpisom Vladimire Mascarell, koja je i do sada u više navrata upozoravala na megalomanski projekt plaže kod hotela Romana, stiglo je priopćenje koje je zapravo svojevrsna packa županijskim vijećnicima, onima koji su na 8. sjednici izglasali javni natječaj za dodjelu koncesije za izgradnju plaže ispred hotela Romana.
Mascarell upozorava da nisu vidjeli o kakvom se projektu stvarno radi jer je on tek danas, 5.travnja 2022., javno objavljen.
– Stoga vam šaljemo link sa kojeg možete preuzeti sve što su sad odlučili javno pokazati:
https://www.dalmacija.hr/natjecaji/koncesija-na-pomorskom-dobru-u-svrhu-izgradnje-i-gospodarskog-koristenja-plaze-na-dijelu-ko-veliko-brdo-predio-zapadno-od-auto-kampa-dalmacija-i-predio-zapadno-od-romane-grad-makarska,  a dodatno vam odmah dodajemo i izvađene presjeke zahvata koji seže preko 6 metara u dubinu mora. Izgradnja ozbiljnih podvodnih grebena, nasipe od krupnog kamena, konstrukcije mulova na koje skoro pa može pristati i katamaran ili manji trajekt, navodi Mascarell.
– Nadam se da niste iznenađeni, te da sad konačno na pravim ”slikama” možete vidjeti kako se ne radi o palmicama, sladoledu i ležaljkama na malo pijeska iz Dubaia već o izuzetno ozbiljnom podmorskom zahvatu o kojem je trebalo javno raspravljati na tematskoj sjednici.
Neozbiljno je tražiti od vijećnika ”dizanje ruku” a bez da ih se informira o zahvatu koji odobravaju, posebno kad se radi o pomorskom dobru sa zakonski vrlo upitnom dokumentacijom.
Da li je ovaj projekt prošao reviziju? Jer obavezna je za tako velike projekte. Ne mislite li da bi za ovakve zahvate bila nužna studija utjecaja na okoliš?
A najvažnije, da li je ovaj mega-zahvat ikad bio javno objavljen? Javno raspravljen? Prezentiran u svojoj punoj veličini?  Koliko godina će se ova plaža graditi? Istočna obala, koja je 10x manji zahvat gradila se preko godinu dana, koliko treba vremena za ovo?
Koji će izvor kamenog materijala biti korišten? I kome to sve zajedno uopće treba?, ističe Mascarell dodajući kako niti cijena navedena u projektu nije realna, osim što je iz 2019.
– A onda se opet možemo vratiti na početak, građevinska dozvolu priložena natječaju  nema prethodno iskazan pravni interes bez čega nije mogla biti ni izdana. Lažiranje osnova za dobivanje građevinske je kazneno djelo, tvrdi Mascarell.
Kaže kako je projekt zastrašujućih dimenzija te kako će godine trebati da se završi. – A vjerojatnije je da će investitor malo pomalo “čačkati” po plaži jer se radi o ogromnoj investiciji koju bi malo tko mogao iznijeti. I onda će na kraju zaključiti kako je ionako uništena, ogorčena je Mascarell.
Dodat će kako nasipavanje plaže ide 40 metara od obale; 30 metara obale i 10-ak metara ispod mora.
Ivona Ćirak /foto dokumentacija SDŽ, M.D.
- Oglas -