Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOMaro Rica i Ivan Siciliani: Mladi organizatori Kultre već su u prvom...

Maro Rica i Ivan Siciliani: Mladi organizatori Kultre već su u prvom izdanju pokazali da mogu ponuditi ‘nešto više’

Mada je došao bez neke velike pompe, festival Kultra u proteklih se nekoliko dana uistinu pokazao ugodnim iznenađnjem u kulturnoj ponudi grada u ovim kasnim danima ljeta. Mada osmišljen kao festival klasične glazbe, projekt kojeg su pokrenuli Maro Rica i Ivan Siciliani uz poveće društvo suradnika i kolega, do sada je ponudio ipak puno više od same “klasike” – koncertne večeri nudile su i popratne izložbe radova naših popratnih umjetnika, dok su u edukativnim radionicama mogli uživati pripadnici svih generacija.

Tako je, recimo, koncert Makarane pratila izložba Ane Polić Pavlinović, uz nastup dua Adžaga – Bačelić ( flauta i klavir ) održana je izložba radova Marka Babića, zatim su radovi naše umjetnice Iris Skender bili izloženi uz koncert Dua Artina (flauta i harmonika), uz koncert orguljašice Jasmine Belošević izložba slika Gordane Goge Ožić, dok je sinoćnji nastup Luciana Batinića i Simfonijskog orkestra pratila izložba Sanje Srzić.

Dok su svi spomenuti koncerti održani u katedrali sv. Marka, posljednja večer donosi koncert Radojke Šverko i Big Banda Makarska na Spomeniku revolucije, a posljednja izložba pripada našoj poznatoj umjetnici Tei Jurišić.S druge strane, treba spomenuti i čitav niz edukativnih svakodnevnih radionica u dvorani Arte i na drugim lokacijama – od radionica za glazbenike i učitelje, za djecu i mlade pa do “sing & wine” večeri u konobi Kalalarga.

S dvojicom mladih Makarana koji su pokrenuli mehanizam Kultre porazgovarali smo ovih dana tijekom jedne od brojnih probi koje su održavali u prostorijama Gradske glazbe Makarska. Kako nam kažu, odavno su bili zagrijani za priču o glazbenom festivalu u rodnom gradu, mada tada nisu razmišljali da će se već u prvom izdanju projekt nametnuti kao dosta šira priča.

– Ideju za pokrenuti jedan festival klasične glazbe smo imali još kao studenti, međutim niz je razloga zašto nismo uspjeli naći dovoljno vremena za posvetiti se projektu, od obaveza pa do situacije s koronavirusom u protekle dvije godine. Sada smo se odlučili krenuti u realizaciju, priča je postepeno rasla i vjerujem da će posjetitelji prepoznati jednu novu pozitivnu priču – govori nam Ivan Siciliani.

Osnovna je misao, govore nam, bila vezana samo za klasičnu glazbu, no uskoro su odlučili proširiti događanja u suradnji s Big Bandom, postepeno su se uključili i drugi umjetnici, da bi na kraju program bio obogaćen i radionicama za sve generacije posjetitelja. Ukratko, kompletan glazbeni, kulturni i edukativni paket.

– Naglasak festivala je na klasičnoj glazbi, međutim uistinu je tu ponešto za svakoga, ne samo za ljubitelje, već i one koji nisu skloni klasičnoj glazbi. Ono što nas stvarno veseli su dosadašnje reakcije. Ljudi su pokazali veliki interes i za koncerte, radionice i izložbe i jako smo zadovoljni s posjetom. S druge strane, moramo kazati da smo jako zadovoljni suradnjom s kolegama glazbenicima, probe su bile naporne ali su se u svakom smislu isplatile – dodaje Maro Rica.

Ukupno je u projekt Kultre, govore nam mladi organizatori, uključeno 70-ak ljudi, od kojih je glavnina iz Makarske a ostatak dolazi iz Hrvatske, regije, ali i drugih europskih zemalja. – Kroz udruge ili samostalni angažman uključeno je 45 Makarana. Što se tiče gostiju, u pitanju su glazbenici iz HNK Split, tu su i studenti s akademija u Zagrebu i Splitu, imamo i članova Zagrebačke filharmonije, kao i nekoliko studenata iz Njemačke, Bosne i Hercegovine te Srbije – govori Rica.

Dodajmo za kraj i to da su organizatori odlučili čitav prihod usmjeriti ka udruzi Sunce.
O.Franić/foto O.Franić/Kultra/Jurica Budanko

- Oglas -