Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOMarina Šprajc odlazi s mjesta ravnateljice, gradonačelnik ju želi kao savjetnicu: "Odlazim...

Marina Šprajc odlazi s mjesta ravnateljice, gradonačelnik ju želi kao savjetnicu: “Odlazim otvorena srca”

Marina Šprajc, ravnateljica Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce, odlazi s te funkcije, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji koju je sazvao Grad Makarska. Naime, gradonačelnik Zoran Paunović je potvrdio da je Šprajc podnijela zahtjev za sporazumnim raskidom ugovora, o čemu će biti govora i na današnjoj sjednici Upravnog vijeća ustanove.

– Moj naputak ostaje na istom kolosijeku, da ulaganje u predškolski odgoj i dalje ostaje u fokusu ove gradske uprave i da isključivo stručni kadrovi trebaju obnašati vodeće funkcije u Gradu, te gradskim poduzećima i ustanovama. Moj naputak ide i u smjeru da se da zadatak predstavnicama vrtića u Upravnom vijeću da u roku od 15 dana izaberu tri kandidatkinje za mjesto vršitelja dužnosti, kako bi Upravno vijeće moglo izabrati stručnog i kvalitetnog kandidata, rekao je Paunović.

Dodao je kako je ravnateljici Šprajc ponudio da i dalje ostane surađivati s Gradom kao osnivačem odnosno ustanovom u svojstvu gradonačelnikove savjetnice.

– Cilj je da započete projekte provede do kraja, tu mislim na projekt senzorne sobe i vjerskog vrtića, ali i neke druge manje projekte, rekao je te se zahvalio Šprajc na dosadašnjoj suradnji.

Marina Šprajc rekla je kako je preplavljena emocijama.

– Nije lako, kao što sam došla otvorena srca, tako i odlazim otvorena srca. Nekad nas život stavi na kolosijek da moramo birati između poslovnog i privatnog, gdje ja biram privatno u ovom trenutku, s tim da mi je velika želja i dalje biti u Makarskoj, za mene je to i dalje prekrasan grad. Ali ja se ne mogu više dati koliko smatram da bi trebalo i voljela bih dati svoj doprinos na drugi način, sada kada su se posložile neke stvari u vrtiću, sva su djeca upisana, iskomunicirano je sve sa svima…Ovdje sam za sve što je u mojoj moći, da dam i vrtiću i zajednici, rekla je Marina Šprajc.

Dodala je kako je u vrtiću svašta prošla te dobila iskustvo koje je neprocjenjivo.

– Nadam se najiskrenije da se moj odlazak neće smatrati negativnim niti nekom slabošću, već naprotiv pravim potezom jer znam da nisam nezamjenjiva, rekla je te se zahvalila ovom sazivu Upravnog vijeća na čelu s Viki Puharić te onom starom s Nevenom Čović.

Na novinarsko pitanje hoće li Šprajc biti savjetnica za predškolski odgoj gradonačelnik je kazao kako je nova sistematizacija upravo zbog ovakvih slučajeva ostavila mogućnost angažiranja stručnih i kvalitetnih ljudi na funkciji savjetnika. Dodao je kako bi volio do kraja iskoristiti njezinu stručnost.

– Ideja je suradnja, ja sam sada u periodu kada odrađujem otkazni rok, ali iskoristiti ću nešto godišnjeg odmora koji nisam koristila i zaista bih voljela da stvari na kojima sam radila nastavim na bilo koji način, pojasnila je ravnateljica.

Na pitanje koju bi ocjenu dali stručnoj službi, odgajateljicama i djeci Šprajc je odvratila kako ne voli ocjene. – Ocjena je uvijek zlatna sredina, silazimo i uzlazimo i postoji mjesto za napredak i treba puno strpljenja i rada na svim poljima, od roditelja, odgajateljica, stručne službe…, odgovorila je dodajući kako je važno poboljšati komunikaciju.

 

Gradonačelnik je pojasnio kako je cilj da odgajateljice između sebe izaberu tri kandidata.

– Zakonska obveza je imenovanje vršitelja dužnosti na maksimalni rok od godine dana, a kad ćemo raspisati natječaj, ja ne znam. Ali mislim da ima kvalitetnih kandidata, rekao je.

Novinare je zanimalo što ukoliko izbor unutar ustanove ne urodi plodom, jer na natječaj za ravnateljicu se javila samo jedna odgajateljica iz vrtića. Šprajc je rekla kako se nada kako su se neke stvari promijenile u zadnjih godinu dana te kako će se nekome možda otvoriti vrata.

– Možda netko odluči napraviti iskorak u životu, pogotovo odgajateljice ili članice stručne službe, možda bi netko uspio…Meni osobno nitko nije došao i rekao da je zainteresiran, ali svi u nekom trenutku znaju reći “ja bih ovo da sam ravnatelj”. Zato mislim da je ovo odlična prilika za svakoga, ja sam ju bila prihvatila, ali zbog mojih osobnih razloga odlazim. Ja stvarno imam osjećaj da će se netko od kolega javiti, rekla je Šprajc na pitanje ima li naznaka da bi netko bio voljan zamijeniti ju.

– Ja isto nemam kandidata ako ste to namjeravali pitati, upravo zato će Upravno vijeće izabrati najboljeg, a ovo je prvi put u povijesti da je izabran nestranački čovjek, jer do sada su uvijek sa strane diktirali taj izbor, poručio je gradonačelnik.

Suma sumarum, Marina Šprajc odlazi s mjesta ravnateljice, no ostaje u Makarskoj i po svemu sudeći ostaje na mjestu gradonačelnikove savjetnice. Kako će se taj odnos formalizirati, da li u vidu ugovora ili ne, i na koji period, nije pojašnjeno na tiskovnoj konferenciji.

Je li ambiciozno očekivati da će čak tri kandidatkinje iz ustanove biti spremne na odgovornost koju nosi funkcija te stati pred Upravno vijeće, je li klima u vrtiću zaista optimističnija nego u studenome 2021.godine, kada se na natječaj javila samo jedna odgajateljica iz Biokovskog zvonca, hoće li novootvoreni objekt ipak smanjiti pritisak i stres koji su do sada nosili upisi, vidjet će se već za neka dva tjedna.

I gradonačelnik i ravnateljica su izrazili nadu da će imati tri kvalitetna kandidata za vršitelja dužnosti.

Ivona Ćirak/ foto O. Franić

- Oglas -