Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMALAKOLOŠKI MUZEJ PREDSTAVLJA NOVO RUHO Makarska zbirka školjaka otvara se u lipnju...

MALAKOLOŠKI MUZEJ PREDSTAVLJA NOVO RUHO Makarska zbirka školjaka otvara se u lipnju i izgledat će senzacionalno

Nakon što je desetljećima ležalo u neprikladnim uvjetima i polako propadalo, bogastvo zbirke makarskog Malakološkog muzeja uskoro će biti predstavljeno javnosti u preuređenim i potpuno modernim prostorijama u Franjevačkom samostanu Makarska. Radovi, na kraju vrijedni ukupno 1.250.000 kuna započeli su još početkom srpnja prošle godine, otkada su prostorije prošle kompletan ‘remont’, u međuvremenu je osim toga ugrađena toplinska i hidro izolacija, nabavljene su adekvatne vitrine, postavljeno novo osvjetljenje, a posjetitelji će uz samu kolekciju ljuštura moći uživati i u multimedijalnom sadržaju, video materijalu i zvučnim efektima.

Novouređene prostorije Malakološkog muzeja posjetili smo zajedno s ravnateljicom agencije MARA Lidijom Vukadin Vranješ, a tamo nas je dočekao fra Ante Čovo koji je, priznat će, vrlo zadovoljan obavljenim radovima. – Inače, prva izložba u staroj crkvi bila je još 1959.godine, dakle prije punih 60 godina i napokon smo dočekali jedan prostor koji je po svemu prikladan za ovu zbirku. Iako je dio izložaka upravo zbog loših uvjeta propao, srećom smo imali i dosta rezervi i bez obzira što je sve ovo uistinu dosta koštalo, sada imamo prostor koji će trajati idućih stotinu godina – zadovoljan je gvardijan Franjevačkog samostana, koji će najaviti da će novo ruho ove jedinstvene zbirke biti službeno predstavljeno najvjerojatnije do polovice lipnja, jer se još uvijek čeka potvrda dolaska uglednog gosta. -Zbirku ćemo službeno otvoriti kada u Makarsku dođe premijer Andrej Plenković. Pozvao sam ga, on se rado odazvao i sada čekamo datum kada će biti slobodan za doći u Makarsku. Jer, iako su u svemu sudjelovali i Grad Makarska, TZ te Splitsko-dalmatinska županija, bez pomoći države ne bi uspjeli realizirati ovako zahtjevan projekt – dodaje Čovo.

– Kroz prošlu godinu, a temeljem kvalitetno pripremljene dokumentacije od strane Franjevačkog samostana i našeg fra Ante, MARA je pripremila nekoliko projektnih prijava vezanih za rekonstrukciju i sanaciju, kao i opremanje samog prostora. Ponosni smo što nam je gvardijan ukazao povjerenje i mogu istaknuti da smo uspjeli osigurati ukupno 1.030.000 kuna sredstava, a još više smo sretni što je fra Ante Čovo u jednom, kazala bih, rekordnom roku uspio sve realizirati – govori Lidija Vukadin Vranješ dodavši da je tako osigurano 500.000 kuna od strane Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, 300.000 kuna od Ministarstva kulture, 90.000 kuna od Splitsko-dalmatinske županije, 90.000 kuna od Grada Makarske kao i 50.000 kuna od Turističke zajednice Makarska. Uz navedenih 1.030.000 kuna koje je ‘povukla’ MARA, od strane Ministarstva kulture i Splitsko dalmatinske županije kroz prošlu je godinu donirano i još ukupnih 220.000 kuna.

I jedan detalj za kraj – iako još treba proći do službenog otvorenja, jutros se u prostoru Malakološkog muzeja uz našu ekipu našla, sasvim slučajno, i prva turistica – gospođa Anette iz Poljske, koja je razgledavala dvorište samostana, a na kraju došetavši zajedno s direktoricom TZ Makarska Hloverkom Novak Srzić imala i priliku baciti, kazali bi, ekskluzivan pogled na ono što će od uskoro biti još jedan novi/stari kulturni biser našeg grada.

O.Franić / snimio Duje Antonini

- Oglas -