Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKMALA DŽELALIJA Kod Mostara otkrivena jedna od najdubljih jama u BiH i...

MALA DŽELALIJA Kod Mostara otkrivena jedna od najdubljih jama u BiH i regiji

Speleolozi iz Karlovca i Mostara otkrili su nedaleko tog hercegovačkog središta jamu Malu Dželaliju, jednu od najdubljih u Bosni i Hercegovini i regiji čija je ulazna vertikala duboka čak 400 metara.Kako je izvijestilo Speleološko društvo Herceg, jama, čiji je ulaz vidljiv čak i na Googleovim kartama, nalazi se u mjestu Raškoj Gori sjeverno od Mostara.Prvi pokušaj speleologa da se spuste na dno jame zajedno s kolegama iz Karlovca nije uspio jer su imali opremu s tek 300 metara užeta, a ulaznoj ‘vertikali se nije nazirao kraj’.

U novom pokušaju uspjeli su se spustiti na dubinu od čak 400 metara gdje se nalazi velika dvorana. Nakon pretrage, pronašli su novi vertikalni kanal u koji su bacili kamen, ali nisu uspjeli čuti kada se prizemljio.

Najavili su nastavak istraživanja na toj lokaciji, jednoj od najdubljih jama u Bosni i Hercegovini.

“Već znamo kako smo otkrili jednu od najvećih ulaznih vertikala u Bosni i Hercegovini i najdubljih otkrivenih jama općenito”, naveli su za lokalne medije u Mostaru iz Speleološkog društva Herceg.

Najdublja do sada istražena jama na području Bosne i Hercegovine je Nevidna voda na području Dinare. Speleolozi su se uspjeli spustiti do dubine od 653 metra.

Hina / foto Speleološko društvo Herceg facebook

- Oglas -