Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMAKARSKA Održan okrugli stol na temu 'Kako pomoći žrtvi nasilja'

MAKARSKA Održan okrugli stol na temu ‘Kako pomoći žrtvi nasilja’

U organizaciji makarskog SDP-a u petak je na Trgu Tina Ujevića organiziran okrugli stol na temu ‘Kako pomoći žrtvi nasilja?’, koji je okupio predstavnike Grada Makarske, gradskih udruga, Hrvatskog zavoda za socijalni rad kao i predstavnike odgojnih i obrazovnih ustanova s područja Makarske, od vrtića pa do osnovnih i srednjih škola, s ciljem kreiranja mjera pomoći žrtvama nasilja.

U okruglom stolu sudjelovali su gradonačelnik Zoran Paunović, predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić, pročelnica Upravnog odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti Marina Puharić, v.d. voditelja Hrvatskog zavoda za socijalni rad – područni ured Makarska Natalija Urlić, zatim Antonia Kapović, ravnateljica Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce, Snježana Ninčević ( pedagoginja u Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce) , ravnateljica OŠ Stjepan Ivičević Marica Gržić, psihologinja u OŠ oca Petra Perice Jelenka Mendeš Han, psihologinja u SŠ fra Andrije Kačića Miošića Nikolina Filipović Baban, predsjednica Savjetovališta Lanterna Marica Garmaz, izvršna direktorica Udruge Sunce Olivia Prodan Ravlić, te Maja Krčum, predsjednica FŽ Splitsko-dalmatinske županije i vijećnica u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

” U kvalitetnoj i sveobuhvatnoj raspravi izražena je pohvala Gradu Makarskoj za donošenje Smjernica prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama s posebnim naglaskom na uvođenju novih prava u Odluci o socijalnoj skrbi – prava na jednokratnu novčanu pomoć žrtvi smještenoj u skloništu i pravo na sufinanciranje smještaja žrtvi koja je prijavila nasilje. To su mjere koje konkretno pomažu žrtvi nasilja i omogućavaju joj da izađe iz začaranog kruga u kojem trpi nasilje. Građanski odgoj koji je od drugog polugodišta krenuo u obje makarske osnovne škole je također je prepoznat kao dobar iskorak prema tolerantnom društvu.

Naglašena je potreba većeg međusobnog povezivanja i suradnje svih dionika koji rade sa žrtvama i počiniteljima nasilja kako bi protok informacija bio što brži i kako bi se pravovremeno poduzele potrebne mjere.

Istaknuta je važnost preventivnog rada te očuvanja mentalnog zdravlja kod svih generacija kako bi imali sretnijeg pojedinca koji svoje frustracije neće pretočiti u nasilno i neprimjereno ponašanje.

Dogovoren je zajednički rad na izradi i tiskanju informativnih materijala za žrtve nasilja radi njihove informiranosti o svim mogućnostima koje im stoje na raspolaganju unutar različitih sustava.

Svi sudionici su istaknuli potrebu da se ovakvi zajednički sastanci održavaju i ubuduće kako bi se međusobno izmjenjivale informacije i kako bi se što bolje umrežili svi dionici koji rade na prevenciji i suzbijanju svih oblika nasilja kao i oni koji rade sa žrtvama i počiniteljima nasilja ” – priopćili su iz Foruma žena SDP Makarska.
MD/ foto: SDP Makarska

- Oglas -