Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMAKARSKA Na gradskoj plaži postavljeno 16 bigbelly pametnih spremnika

MAKARSKA Na gradskoj plaži postavljeno 16 bigbelly pametnih spremnika

Na gradskoj plaži na potezu od Peškere do Hotela Dalmacija postavljeno je 16 bigbelly pametnih spremnika, a nova investicija jutros je prezentirana medijima.

Pametni spremnici nabavljeni su u suradnji Grada Makarske, Makarske obale d.o.o. i Turističke zajednice kojima su se, po prvi put, u ovakvoj akciji pridružili i privatnici- koncesionari na gradskoj plaži: Valamar, Aquarius, Makarana bar, obrt Grmat, Lemon bar, Potere, Pansion Lucija, Virtus Maritimo i KTC Jadran d.o.o. Na predstavljaju spremnika bio je predstavnik proizvođača Günther Graml.

-Želim pohvaliti ovu akciju i zahvaliti svim gospodarskim subjektima koji su se uključili, a naš zajednički cilj je čista plaža i smanjenje plastike, koja je jedan od najvećih zagađivača. Spremnici se postavljaju u okviru projekta Plastic free beach uz suradnju realnog i javnog sektora za dobrobit očuvanja okoliša, izjavio je gradonačelnik Zoran Paunović.

Spremnici se sastoje od 2 jedinice jedna za prikupljanje plastične ambalaže, a drugi za miješani komunalni otpada te je dodatno opremljena prešom koja svojim aktivnim radom sabija otpad, pa spremnik zapravo može zaprimiti 5 puta veću količinu otpada. Spojeni su na solarne panele odakle se generira energija za samostalni rad spremnika. Svi spremnici su umreženi uz pomoć mobilne aplikacije, pa se vidi se u svakom trenutku može vidjeti zapunjenost spremnika.

Iz Makarskog komunalca d.o.o. kažu da će nova tehnologija omogućiti bržu i kvalitetniju uslugu.

– Odabrani spremnici imaju u sebi čipove koju omogućuju njihov pametno korištenje na način da se uz pomoć aplikacije prati popunjenost spremnika i organizira ekonomična, ekološki održiva i pravovremena usluga pražnjenja spremnika, čime ćemo omogućit čiste i uredne plaže.

Dodani poticaj za ulaganja u ovaj tip spremnika su dobra iskustva gradova drugih gradova koji imaju puno veći preljev turista poput Dubrovnika, kazala je Antonia Glavina direktorica Makarskog komunalca.

Sa već postojeća četiri, postavljena na gradskoj rivi, i još jednim koji će biti postavljen na gradskoj plaži, na području Grada Makarske bit će ukupno 21 pametni spremnik.

Foto: O.F.

- Oglas -