Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaAKTUALNOMAKARSKA Može li grad osigurati besplatan prijevoz srednjoškolaca? Evo o kojoj bi...

MAKARSKA Može li grad osigurati besplatan prijevoz srednjoškolaca? Evo o kojoj bi se cifri moglo raditi

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća naći će se povelik broj točaka, no NLO traži da se uvrsti još jedna. Riječ je o pravu na sufinanciranje troška prijevoza učenika srednje škole čiji roditelji ove godine moraju plaćati iznos do pune cijene, a radi se mjesečnim iznosima koji dosežu i 140-ak eura. Uglavnom, NLO traži da se izmijeni Odluka o socijalnoj skrbi, točnije, da se dopuni člankom koji bi osigurao potpuno besplatan prijevoz. Takva je izmjena odluke ad hoc unesena tijekom drugog polugodišta protekle školske godine, no samo za drugo polugodište 2022./2023. godine.

Podsjetimo, trenutno se ponavlja scenarij iz siječnja ove godine, kada se ni nakon nekoliko sastanaka nije postigao dogovor između Grada Makarska i prijevoznika Promet Makarska d.o.o. Naposljetku je Grad pristao podmiriti razliku, ali ove godine je poručio kako će pokriti razliku do cijene koju propisuje Ministarstvo, no ne do cijene koju određuje prijevoznik. Prijevoznik je spreman sudjelovati s 50 posto u ostatku od 25 posto koje ne pokriva Ministarstvo, ali tvrdi kako ima pravo formirati komercijalnu cijenu. Grad tvrdi kako se privatnik treba držati iznosa koji je odredilo Ministarstvo.

Kako bilo, razliku u konačnici trenutno plaćaju – roditelji.

Ima li međutim pomaka, ima li volje s ijedne strane, ili će do kraja školske godine roditelji plaćati prijevoz srednjoškolaca?

Upit smo Gradu Makarska poslali 26. rujna, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. Zanimalo nas je, dakle, je li održan naknadni sastanak, ali i kolike su sporne brojke. Naime, pitali smo koliko bi Grad tijekom godine morao posegnuti u kasu kako roditelji ne bi morali ništa plaćati, a interesiralo nas je i koliko su novca za tu svrhu namijenili. Razlika između ove dvije cifre pokazala bi oko čega se, zapravo, ne mogu dogovoriti Grad Makarska i Promet Makarska.

Ponešto nam je ipak pomoglo polugodišnje izvješće gradonačelnika za ovu godinu. Iz njega se vidi da je u drugom polugodištu prošle školske godine isplaćeno 7.731 eura za 14 roditelja djece koja idu u srednju školu u Omiš, te 16.060 eura 21 roditelju srednjoškolaca koji školu pohađaju u Splitu. Prema tim podacima riječ je o nešto manje od 24 tisuće eura za jedno polugodište, dakle ukupno bi se, po toj logici, moglo raditi o cifri do oko 50 tisuća eura godišnje.

Inače, makarski su srednjoškolci besplatan prijevoz do Splita i Omiša imali zadnjih šest godina, dok su ranije roditelji sudjelovali u tom trošku.
Ivona Ćirak / foto MD

- Oglas -