Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKDogađanjaMAKARSKA Državna geodetska uprava poziva na javnu tribinu: Evidentiranje posebnog pravnog režima...

MAKARSKA Državna geodetska uprava poziva na javnu tribinu: Evidentiranje posebnog pravnog režima u zaštićenim područjima

Državna geodetska uprava poziva sve zainteresirane na javnu tribinu koja će se održati uz podršku PP Biokovo 11.ožujka u 11h, Makarska, Ulica don Mihovila Pavlinovića 1, dvorana Arte.

Evidentiranje posebnog pravnog režima u zaštićenim područjima je projekt kojeg provodi Državna geodetska uprava. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Kohezijskog fonda EU-a u iznosu od 31.173.724,75 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 36.674.970,00 kn. EPPR se provodi u periodu od 1. veljače 2019. do 31.12. 2022.

Cilj EPPR-a je prijenos vanjskih granica zaštićenih područja Republike Hrvatske. Projektom je obuhvaćeno 8 nacionalnih parkova, 10 parkova prirode i 2 stroga rezervata.

Za većinu zaštićenih područja se ne zna egzaktno koje katastarske čestice se nalaze unutar granica zaštićenih područja i to zato što granice zaštićenih područja nikad nisu prenesene na katastarske planove. Poseban pravni režim, kao i pravo prvokupa, do danas nisu upisani u službene registre na većem dijelu površine zaštićenih područja zbog čega tijela koja su nadležna za zaštitu prirode često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode.

Državna geodetska uprava u svakom od navedenih područja organizira javne tribine na kojima će biti predstavljen projekt, njegovi ciljevi, utjecaj na okoliš, te utjecaj na ukupne odnose s vlasnicima. Javni uvid za svako pojedino područje će biti omogućen u trajanju od mjesec dana, a prvi dan javnog uvida je ujedno i datum održavanja pojedine javne tribine.

Svi zainteresirani mogu sudjelovati na javnoj tribini uz poštivanje epidemioloških mjera i uz valjane Covid potvrde.

MD/foto MD

- Oglas -