Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOLučica Dalmacija i ove godine bez koncesionara: stranci se "igraju" s Carinom,...

Lučica Dalmacija i ove godine bez koncesionara: stranci se “igraju” s Carinom, domaći ne mogu legalno do veza

Dok se po cijeloj obali traži vez više, lučica ispred hotela Dalmacija i ove je godine bez koncesionara, što znači da se vezovi ne mogu naplaćivati niti je moguće ikakvo gospodarsko upravljanje sportskom lukom. Podsjetimo, na sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije još u prosincu ove godine trebalo se glasati o odluci dodjele koncesije PŠRD Arbunu, no ova je točka naprasno povučena.

Župan Blaženko Boban kao predlagatelj kazao je kako se povlači zbog uzburkane javnosti na Makarskom primorju. Ponovno je vraćena u veljači, no iako je navodno unutar resornog odbora dogovoreno davanje zelenog svjetla Arbunu, što nam je rekao županijski vijećnik Matejas Jozipović, HDZ-ovi vijećnici naposljetku ipak nisu digli ruku. Od tada ova odluka više nije došla na red.

Kako nam je odgovoreno iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, lukom trenutno upravlja Grad Makarska u sklopu redovnog upravljanja pomorskim dobrom, “sve u svezi s čl. 37. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (NN broj 83/23)”. Riječ je isključivo o redovnom održavanju, brizi o zaštiti i osiguravanju opće upotrebe pomorskog dobra i nadzoru nad pomorskim dobrom.

Gospodarska djelatnost je isključena što znači da svi oni koji se vežu zapravo nemaju kome platiti tu uslugu. Kontrolu nad time povremeno provodi Carinska uprava, a nedavno je jednom domaćem “korisniku”, kako doznajemo, naplaćena visoka kazna.

Izvor koji poznaje prilike u lučici veli kako nerijetko stranci, uz rijetkog domaćeg čovjeka, koriste ovu sivu zonu te bez ikakve naknade vezuju brodove, a kada dobiju informaciju o dolasku Carine, naprosto odvežu brod i vrate se kad “opasnost prođe”.

– Zbog jeftine HDZ-ove politike ispaštaju građani grada Makarske koji do svoga veza ne mogu doći, kaže naš sugovornik dodajući kako je u lučicu k tome stigao i kontejner na kojemu piše “Georad d.o.o.”

Podsjetit ćemo da su se za lučicu natjecali PŠRD Arbun i JK Bura u vlasništvu Tončija Kurilja – Jabuke, inače vlasnika Georada.

foto: čitatelj

Procijenjeni gubitak koncesionara bio bi na godišnjoj razini oko 10 tisuća eura, no Makarani kažu kako je veći problem od svega bezakonje u lučici i nemogućnost legalnog korištenja veza.

Ovo je, inače, već treća godina s nedorečenim statusom lučice; podsjetimo da je 2022. godine koncesija trebala biti dodijeljena Imperial Rivieri za grandiozni projekt, ali je natječaj poništen zbog činjenice da je namjena luke bila pogrešno unesena u prostorno-planskoj dokumentaciji.
Ivona Ćirak /foto MD

- Oglas -