Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaLJETNE CIJENE NA AUTOCESTI Od Šestanovca do Zagreba 220 kuna

LJETNE CIJENE NA AUTOCESTI Od Šestanovca do Zagreba 220 kuna

Kako su objavili iz HAC-a, od ovog vikenda započelo se s ljetnim tarifama na autocesti, odnosno s već tradicionalnim poskupljenjem cijena koje će potrajati sve do sredine rujna. Primjerice, (za vozila 1.kategorije op.a.) ako želite putovati do Zagreba, od naplatnih kućica na Šestanovcu, ili obrnuto, u iduća tri mjeseca to će vas koštati 220 kuna.

Od petka, 15. lipnja u 00:00:00 sati do 14. rujna 23:59:59 sati , uvode se sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) . Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i za II. skupinu vozila, a na III. i IV. skupine vozila se ne primjenjuje.U sezonskom razdoblju jedinična cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10% . Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom 3 ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina, stoji u objavi HAC-a,  za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. U ukupnom prometu vozila najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima – navode iz Hrvatskih autocesta, a kompletan cjenik možete pogledati ovdje.        

O.F.

 

- Oglas -