Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOLAGUR BURA Za provedbu strategije i razvoj lokalne zajednice osigurano 1.678.418,23€

LAGUR BURA Za provedbu strategije i razvoj lokalne zajednice osigurano 1.678.418,23€

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu BURA inicijativa je formalno pokrenuta krajem 2021. g. i teritorijalno pokriva Grad Makarsku, općine: Tučepi, Brela, Zagvozd, Zadvarje i Šestanovac. Osim javnog sektora inicijativa okuplja gospodarski (ribarski) i civilni, i kao takva čini kvalitetnu platformu za razvoj lokalne zajednice.

Jedna od osnovnih zadaća LAGUR-a je izrada Lokalne razvojne strategije koja predstavlja temeljni razvojni dokument te provedba iste. LAGUR Bura izradio je razvojnu Strategiju koja počiva na bottom up pristupu, ali i svim ostalim načelima CLLD (Community -Led Local Development -LEADER-a) gdje glavnu ulogu ima upravo lokalna zajednica i potrebe zajednice, upravo od kojih sve i kreće.

Izradi Strategije prethodio je niz individualnih savjetovanja sa pripadnicima gospodarskog, javnog i civilnog sektora, animacijskih aktivnosti na terenu te osluškivanja potreba u prostoru kao i nekoliko uspješno održanih participativnih radionica.

Dokument je usvojila Skupština kao tijelo udruge te je predan nadležnom tijelu, Ministarstvu poljoprivrede – Upravi za ribarstvo, na obradu.

LAGUR Bura dobio je pozitivno Rješenje o odobrenju Lokalne razvojne strategije, s maksimalnim brojem bodova, čime je službeno postala priznati/akreditirani LAGUR/FLAG u okviru provedbe Programa za ribarstvo i akvakulturu RH 2021.-2027., što je ujedno i dokaz uspješnog rada.

Za provedbu Lokalne razvojne strategije (raspisivanje natječaja, obradu istih, dodjelu sredstava za najbolje projekte) i funkcioniranje LAGUR-a osigurana su sredstva u iznosu od 1.678.419,23 €. Navedenim sredstvima razvijati će se lokalna zajednica (očuvati i stvarati nova radna mjesta, financirati infrastruktura povezana s ribarstvom i akvakulturom te maritimnom baštinom, edukacije i sl.) a sve sukladno potrebama s terena iskazanim i utkanim u strategiju. Početak raspisivanja natječaja predviđa se u drugoj polovici 2024. g.

Lokalna razvojna strategija kao i provedba iste definitivno je odličan instrument za financiranje i razvoj lokalnih projekata, jačanje zajednice, umrežavanje svih dionika u prostoru, očuvanja baštine te poboljšanja kvalitete života u prostoru u kojem živimo.
Foto: LAGUR Bura

- Oglas -