Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaKULTURNA SURADNJA Djeca iz češkog Olomouca naslikala 55 radova inspiriranih Makarskom i...

KULTURNA SURADNJA Djeca iz češkog Olomouca naslikala 55 radova inspiriranih Makarskom i Dalmacijom

Učenici i učitelji iz Češke bili su gosti Galerije Gojak i Grada Makarske, čime se nastavlja suradnja češkog grada Olomouca i Makarske na kulturnom planu.

Naime, nakon niza čeških umjetnika koji su se predstavili svojim izložbama u Galeriji Gojak, gosti našeg grada su polaznici Osnovne umjetničke škole Miloslava Stibora iz Olomouca.

Šest učenika (Marie Svobodníková, Valerie Bendová, Neda Roguljič, Karolína Kašparová, Jakub Haderka, Edmund Wittmann) boravilo je u Makarskoj u pratnji ravnateljice škole Zuzane Hrubošove i učiteljice Veronike Berankove.

Uz Galeriju Gojak gosti našeg grada posjetit će još neka zanimljiva mjesta među kojima su: Gradski muzej Makarska, Malakološki muzej, OŠ oca Petra Perice, Folklorni ansambl Tempet, kao i ateljee makarskih slikara Sanje Srzić i Gorana Novovića.

U suradnji s Udrugom vodiča Makarske i Zabiokovlja organiziran im je i obilazak grada.

 Ovaj radni posjet Makarskoj učenici su završili zložbom svojih radova koju smo i sami posjetili te ostali oduševljeni razinom 13-godišnjih polaznika umjetničke škole. Prije svega kvalitativno, a onda i kvantitativno – samo šest učenica i učenika naslikalo je i nacrtalo čak 55 radova tijekom boravka u Makarskoj!

Ravnateljica škole Zuzana Hrubošova rekla nam je kako su bili inspirirani umjetnicima iz Olomouca koji su izlagali u Makarskoj te umjetnicima iz Olomouca koji su se predstavili makarskoj publici.

– Ova suradnja zaista funkcionira. Bila je ideja napraviti nešto s djecom iz naše umjetničke škole, a prvi je korak bio predstaviti školu i naći partnere. Ali cilj nam je bio i pripremiti nešto za iduću godinu, što u prvom redu ovisi o financijskoj potpori obaju gradova, rekla nam je ravnateljica.

Pitali smo ju da usporedi sustav u Hrvatskoj i Češkoj, ako je imala prilike upoznati kako to kod nas funkcionira.

– Kako vi nemate takvu školu za ovaj uzrast, teško mi je usporediti, odvratila je dodajućiu kako njihova umjetnička škola nudi glazbenu, likovnu, plesnu edukaciju.

Ivona Ćirak /foto privatni album

- Oglas -