Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAKULTURNA STRATEGIJA Istražili smo koji su objekti na redu ove godine i...

KULTURNA STRATEGIJA Istražili smo koji su objekti na redu ove godine i koliko bi nas to moglo koštati

Primjena Strateškog plana razvoja kulturnog turizma, poznatija kao kulturna strategija, jedno je od pitanja koje se nameće još od njezina predstavljanja te usvajanja na Gradskom vijeću prošle godine. Naime, kulturna strategija definira kulturne projekte, programe i aktivnosti vezano i za kulturnu infrastrukturu koja je u Makarskoj potpuno zanemarena (s iznimkom Gradske knjižnice koja je 2019.godine propisno adaptirana i uređena, op.a.), ali i za onaj “soft” dio koji se tiče festivala, kulturnih programa, sadržaja i nekakvog imidža Makarske.

Što se primjenjuje iz strategije koju je Grad Makarska Muzama d.o.o. platio oko 25,7 tisuća eura, u što se ne ubraja idejna muzejska koncepcija za Villu Irenu? Koji su objekti na redu za adaptaciju ove godine, osim Ville Irene o čemu smo već pisali? Tko će biti koordinator koji će voditi računa o primjeni strategije, hoće li to biti novozaposlena osoba i tko će raditi na osmišljavanju i provedbi festivalskog dijela?

Podsjetimo, naime, da kulturna strategija, glede kulturne infrastrukture, predviđa seljenje nekih objekata, pa bi tako Gradski muzej išao na adresu Kalalarga 3, na mjesto Gradskog muzeja došao bi rezidencijalni umjetnički apartman. Gradska galerija bi, nadalje, selila u Merkur 5, a tu je i prostor Industromontaže čija namjena nije do kraja objelodanjena.

Sve ove rotacije podrazumijevaju značajna izdvajanja iz proračuna, a osim za Villu Irenu, konkretniji iznosi predviđeni su u ovoj godini eventualno samo za Merkur 5 s 80 tisuća eura.

Sva smo ova pitanja poslali na adresu Grada.

– Strateški plan razvoja kulturnog turizma Grada Makarske provodi se od kada je usvojen kroz različite kulturne projekte, programe i aktivnosti samim planom i Proračunom Grada Makarske za 2023. godinu, odvraćaju na pitanje o fazi u kojoj se nalazi primjena strategije.

Nadalje nas je zanimalo je li imenovan koordinator provedbe.

– Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske uređen je sustav strateškog planiranja na svim razinama  upravljanja pa tako i na lokalnoj razini. Strateški plan razvoja kulturnog turizma nije definiran predmetnim Zakonom, niti njegov način pripreme, izrade, provedbe, izvješćivanja, praćenja provedbe i učinaka te vrednovanja, pa tako ni koordinacija poslova provedbe. Dakle, nemamo zakonsku obvezu, ali imenovanje koordinatora je preporuka koju smo dobili od strane izrađivača i u tom smjeru idemo. Ono što jest važno jest da su da se na projektima proizašlim iz Strategije radi i to na način da su imenovani projektni timovi na čelu s voditeljima u kojima su predstavnici svih odjela Gradske uprave, JU Mara i udruga. Vjerujemo da će te cross timske suradnje vrlo skoro iznjedriti kvalitetnog koordinatora ili koordinatoricu, odgovaraju iz Grada.

Po onome što je do sada komunicirano koordinator bi bila novozaposlena osoba.

Planira li se nešto od sadržaja predloženih strategijom uvesti u program Makarskog kulturnog ljeta, ako da, što i tko radi na tome?

Kako poručuju iz Grada, strateški plan je ujedno i strateški okvir za planiranje svih programskih kulturnih aktivnosti Grada Makarske, pa po tome možemo zaključiti kako bi se ideje poput baroknog festivala i ostalih ideja mogle naći već ovog ljeta na kulturnom meniju.

Sukladno proračunu Grada Makarske za 2023. u pripremi je dokumentacija za više projekata kulturne infrastrukture u svrhu prijave na natječaje EU fondova, što je svakako pozitivna stvar.

Od Grada smo doznali i što se, osim već spomenute Ville Irene, namjerava raditi ove godine. Kazat će kako su aktivnosti adaptacije Merkura 5 već su započete pripremom projektno-tehničke dokumentacije, a za zgradu Industromontaže u ovoj je godini planirana sanacija krovišta.

Inače, valja primijetiti kako će se suradnja Grada s Muzama, inače tvrtkom koja je baš nedavno predstavila svoj projekt Muzeja bećarca u Pleternici, po svoj prilici nastaviti i na idućim projektima. Vidi se to po Villi Ireni za koju su Muze dobile zadatak izrade idejne muzejske koncepcije vrijedne cca 9500 eura. Logično je stogs pretpostaviti će se Muze angažirati i na drugim projektima.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -