Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaKRVAVICA Velika akcija čišćenja lječilišta za vikend

KRVAVICA Velika akcija čišćenja lječilišta za vikend

Mještani Krvavice pozivaju vas na akciju čišćenja betonskog kompleksa nekadašnjeg lječilišta Krvavica, koje godinama stoji zapušteno i naizgled besperspektivno, prenosi Morski.hr .

Riječ je o nekadašnjem dječjem odmaralištu i lječilištu, futurističkom arhitektonskom kompleksu izgrađenog 60-ih godina prošlog stoljeća, usred guste borove šume te je kao takav proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. No unatoč zaštiti i velikoj arhitektonskoj vrijednosti, ovaj betonski kompleks godinama propada naočigled lokalnih i državnih vlasti, koji i dalje posežu za onom provjerenom metodom – ignoriraj i pravi se da ne znaš ništa o tome.

Zahvaljujući mještanima Krvavice ova tužna priča o propadanju jednog vrijednog spomenika arhitekture možda dobije više medijske pozornosti i pažnje nadležnih institucija. Ovaj vikend organiziraju veliku akciju čišćenja područja bivšeg lječilišta u sklopu projekta Gradovi-Bolnice, a program će se odvijati u subotu i nedjelju.

Akcija čišćenja održat će se u subotu s početkom u 10 sati. U nedjelju, pak, slijede radionice, predavanja i terapijska šetnja koja počinje u 9 sati. U 10:30 planiran je participativan performans naziva PRIRODA i DRUŠTVO, a u 11 sati svi koje zanima povijest ovog futurističkog kompleksa mogu doći na arhitektonske priče u hodu.

Zanimljivo će biti nakon šetnje jer su organizatori ove dvodnevne edukativno-ekološke akcije za nedjelju u 11:30 pripremili radionicu kreativne vizualizacije ŠTO BI BILO KAD BI BILO.

Za uključivanje u ovu akciju potrebna je prethodna prijava, a sve detalje i kontakte možete pronaći na Facebook stranici događaja.

M.D./foto M.D

 

- Oglas -