Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKozmetičarke iz Makarske o trendu pretvaranja djevojčica u žene: Odbijamo mame koje...

Kozmetičarke iz Makarske o trendu pretvaranja djevojčica u žene: Odbijamo mame koje traže umjetne nokte za curice

Portal Index prenio je jučer vijest o objavi kozmetičarke iz Srbije koja je odbila uljepšavati djevojčice od 11 godina poručivši mamama da od nje ne traže bojanje kose, lijepljenje trepavica i ostale tretmane jer “granice ipak postoje”.

Ovaj pomalo bizarni trend pretvaranja djevojčica u žene, i to ni manje ni više nego od strane njihovih roditelja, ponukao nas je da okrenemo nekoliko telefonskih brojeva i provjerimo kakva je situacija u Makarskoj. Nadali smo se da će nam reći kako mi u tome i dalje “kaskamo” za grotesknom kič kulturom, ali grdno smo se prevarili.

Nevena Juranović Crljen, kozmetičarka Beaty salona Vanja, kaže kako tretmane poput gel laka, dakle umjetnih noktiju, ipak i dalje najviše traže strankinje.

– Znaju to biti curice od 11 ili 12 godina, a mame im obećaju, kada ih vode na odmor, da će ih odvesti u kozmetički salon. Međutim ja to odbijam jer ploča nokta nije dovoljno rožnata i ne želim tretirati time djecu. Imala sam slučaj da me jedna mama curice iz osnovne škole tražila gel lak, ja sam to kao i uvijek odbila za djecu te dobi, i mama se naljutila. Najniža prihvatljiva dob je u srednjoj školi, rekla nam je makarska kozmetičarka.

Umjetne trepavice ne stavlja niti djevojčicama niti ženama jer to ne drži lijepim. Što se šminkanja tiče, full  make up obično se traži za sakrament Krizme, kada se djevojke vole našminkati i urediti kod profesionalne kozmetičarke.

U kozmetičkom salonu Diva Art kažu nam slično, s tim da kod njih ipak “hodočasti” više mama i djevojčica tražeći popularni, ekstravagantni gel lak.

– Osobno to ne podržavam i odbijam takve slučajeve. Prihvaćamo samo djevojke kada krenu u srednju školu. Vjerovali ili ne, to je masovna pojava već kod osmašica i ima dosta roditelja koji to sami guraju. Trajni lak je i prihvatljiv, ali gel lak odnosno duge nokte ne želim raditi djevojčicama, a ima ih već s 12 ili 13 godina koje to žele i imaju podršku roditelja. Baš sam nedavno imala razgovor s jednom gospođom čijoj sam kćeri odbila raditi taj tretman na što mi je rekla “ja sam mama, ako ja dam svom djetetu, tko ste vi da branite”. Rekla sam da je salon moj i da sam u svojem salonu ja šef, radi se o mojoj savjesti, ispričala nam je kozmetičarka Majda Katić.

Dodaje kako će uvijek napraviti trajni lak djevojčicama koje grizu nokte i koje će to priječiti da ih diraju.

Što se šminke tiče, tu su djevojke, kako veli, prilično realne i traže neki izgled prikladniji svojim godinama.

Najmlađi izgubljeni klijent u kozmetičkom salonu Lola nails&beauty zbog odbijanja tretmana bila je, vjerovali ili ne, malena Ruskinja od svega 6 godina!

– To je bilo potpuno luda ideja, ali moram reći da naše žene to ne rade često, pogotovo ne za tako malu djecu. Najčešće budu tu zahtjevi za djevojčice od 12 ili 13 godina, s tim da mi odbijamo raditi gel nokte curicama u toj dobi. Nastojim ih što duže držati na trajnom laku, jer osim što ima milijun tehničkih razloga zbog kojih ta metoda jednostavno nije prikladna niti uspješna, to su nokti koji se još uvijek nisu formirali, i zato se trudim odgoditi to za što je kasnije moguće, rekla nam je kozmetičarka Tea Volarević.

Iako, dodaje – ako ne napravi ona, napravit će netko drugi.

– Da, dob se zaista prilično spustila i sada je u prvom srednje najnormalnije da svi imaju umjetne iscrtane nokte, odvraća Tea na pitanje o spuštanju dobne granice u posljednjih pet, deset godina.

Ni ona, poput kolegice Nevene, ne stavlja trepavice općenito, pa ne zna koliko to djevojaka traži, ali napominje da inače ima malo klijentica iz srednje škole.

Sve u svemu, unatoč trendovima koji se rapidno mijenjanju i koji, nažalost, idu u smjeru seksualizacije ne samo žena nego i vrlo mladih djevojaka, namećući im imperative ljepote već u dječjoj dobi, ohrabrujuće je to što su kozmetičarke, barem ove koje smo kontaktirali, savjest stavile ispred profita.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

- Oglas -