Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAKostele, palma i maslina zamijenit će stoljetne borove kod Napoleonovog spomenika

Kostele, palma i maslina zamijenit će stoljetne borove kod Napoleonovog spomenika

Danas, ako sve bude teklo po planu, najavljeno je asfaltiranje dijela Ulice Rosseto degli Abruzzi, a u sklopu projekta sanacije opasnog mjesta na zapadnom ulazu u grad. Podsjetimo da se radi o projektu vrijednom 1,6 milijuna kuna od čega Grad Makarska sudjeluje s oko pola milijuna, a ostalo su bespovratna sredstva dobivena na natječaju od MUP-a.

Dogradonačelnik Joze Vranješ, kojega smo zatekli u obilasku gradilišta, kazao nam je kako su jučer stigle klupe za autobusno ugibalište pored restauriranog Napoleonovog spomenika, te kako je vrlo zadovoljan kako ovaj istočni dio izgleda, točnije, kako je finalizirana prva faza radova.

-Ja mislim da izgleda vrhunski. Spomenik je odlično restauriran, a staklena ograda, na primjer, se toliko pomno birala da smo je sigurno 30 puta pregledali dok se nismo usuglasili s konzervatorima, zadovoljno će Vranješ pokazujući kako je sada posao prebačen na zapadni dio Ulice Rosseto degli Abruzzi gdje se trenutno, u sklopu druge faze, uređuje kolnička konstrukcija.

Također se uređuje pješačka staza na izlazu iz pothodnika koje ranije nije bilo. Uz nogostup se uređuju zelene površine koje uključuju travu, dvije kostele, te po jednu palmu i maslinu. Pothodnik će se, kaže Vranješ urediti, pjeskariti i obložiti kamenom. Stepenice će se obložiti kamenom, a na kraju ide i rampa za invalide.

-Vjerujem da će za nekih mjesec dana sve biti završeno, veli Vranješ kojega smo pitali kako su riješili pitanje zelenila koje je potpuno uklonjeno.

Prema njegovim tvrdnjama, svi borovi koji su posječeni nadomjestit će se ili su se već nadomjestili novim stablima. Uz spomenik zasađene su kostele.

-One borove nismo mogli zadržati jer su bili u jako lošem stanju, tvrdi Vranješ dodajući kako je svaki bor poslikan, o njemu je napravljen izvještaj te je, dodaje, evidentirano stanje.

-S novim stablima i travom postići ćemo efekt zelenila, obećava dogradonačelnik.

Ivona Ćirak/foto M.D.

- Oglas -