Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaKORONA SEZONA U Hrvatskoj je oko 33.000 turista, u Makarskoj 1.lipnja 179...

KORONA SEZONA U Hrvatskoj je oko 33.000 turista, u Makarskoj 1.lipnja 179 prijavljenih

U Hrvatskoj boravi oko 33 tisuće turista, što je tri puta više nego ih je bilo prije dva tjedna, a domaći nakon gotovo tri mjeseca više nisu u većini nego su to opet strani, kojih je nešto više od 21 tisuće, pokazuju podaci HTZ-a iz sustava eVisitor. Početkom lipnja među turistima koji borave u Hrvatskoj je oko deset tisuća domaćih, dok su ostali stranci, među kojima najviše noćenja ostvaruju Nijemci, Slovenci te potom turisti iz Austrije, BiH i Češke – stoji u priopćenju Hrvatske turističke zajednice.

Usporedbe radi, a što najbolje dokazuje koliko je koronavirus usporio odnosno umanjio turistički promet u Hrvatskoj, je podatak iz eVisitora za 1. lipanj 2019. kada je u Hrvatskoj boravilo 315 tisuća turista. Po broju gostiju prvi je Vir, koji se i tijekom cijelog ‘lockdowna’ isticao brojem turista u nekomercijalnom smještaju, a slijede Rovinj i Medulin, Mali Lošinj i Krk. Među smještajnim objektima, eVisitor pokazuje da turisti najviše biraju objekte u domaćinstvima, a potom kampove i hotele, kao i da je na dan 31. svibnja turistički promet ostvarivan u 2.870 objekata u domaćinstvima, 200 hotelskih te 138 kamp objekata – objavio je HTZ.

Podaci Evisitora za Makarsku, pak, govore da se 1.lipnja u gradu nalazilo ukupno 179 prijavljenih turista, od čega 130 stranih. U privatnom smještaju ih je 121, od čega 94 stranaca. Od državljana drugih zemalja, u Makarskoj ih je najviše iz Njemačke (63), BiH (19) te Poljske (12).
M.D. / ilustracija D.A.

- Oglas -