Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOKORONA KRIZA, SAŽETAK DANA (23.TRAVNJA): U Dalmaciji većina zaraženih i dvoje...

KORONA KRIZA, SAŽETAK DANA (23.TRAVNJA): U Dalmaciji većina zaraženih i dvoje umrlih; predstavljen plan popuštanja

 

Od 31 osobe za koju je u posljednja 24 sata potvrđena zaraza čak ih je 25 iz Splitsko-dalmatinske županije, gdje je KBC-u umrlo dvoje štićenika iz splitskog i makarskog doma za starije, čime se ukupan broj umrlih na razini zemlje povećao na 50.

Splitsko-dalmatinski Stožer civilne zaštite izvijestio je da je umrli muškarac, rođen 1934. bio štićenik Doma za starije i nemoćne osobe u splitskoj Vukovarskoj ulici, a druga umrla osoba, rođena 1926. bila je korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj.

Sedma žrtva iz splitskog doma za starije, u koprivničkom domu pet novih zaraza

To je sedma žrtva iz splitskog doma za starije u kojem je prije nešto više od dva tjedna došlo do proboja virusa među štićenike i zdravstvene djelatnike.

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) kazneno je prijavila splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i ravnatelja Doma za starije Ivana Škaričića tereteći ih da je do širenja zaraze i smrtnih slučajeva u domovima došlo zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Prema podacima lokalnih stožer zaraza koronavirusom u četvrtak je potvrđena za još pet osoba u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, gdje je sada ukupno zaraženo 28 osoba – 23 štićenika i pet zaposlenika. Među petero novozaraženih je četvero štićenika i jedan zaposlenik.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je da još uvijek nisu poznati rezultati svih briseva uzetih iz stacionara u Domu za starije u Koprivnice, gdje se jučer proširila zaraza među 13 štićenika i dvoje zdravstvenih djelatnika.

“Prvih dvoje oboljelih iz bolnice su donijeli virus, onda su oboljeli djelatnici. Broj zaraženih je pomalo rastao da bi na kraju došlo do jačeg rasta”, rekao je Capak.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) zatražio je smjenu ravnateljice Doma Vesne Križan (HDZ) i županijskog Stožera, istaknuvši da Podravina i Prigorje nisu zaslužili da se u njima “raspada socijalna država”.

Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je u četvrtak da je za zaključke o situaciji zaraze koronavirusom u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, koje je postalo najveće žarište u zemlji, najvažnije dobiti objašnjenje i analizu epidemiologa.

Nije izravno odgovorila na pitanje čini li joj se išta sumnjivo ili zabrinjavajuće, već je ustvrdila da se koronavirus širi vrlo brzo i da je potrebno određeno vrijeme inkubacije te da iz vida ne treba ispustiti ni slučajeve koje poput onih u Metkoviću i Dubrovniku.

Hrvatska: Zareženih 1982, oporavljenih 883, umrlih 50

U Hrvatskoj se u prošla 24 sata broj oporavljenih povećao na ukupno 883, a zaraženih na 1982, a umrlih na 50, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Testirano je ukupno 28.853 osoba, među kojima njih 1231 u protekla 24 sata, a prosječna dob oboljelih je 51,12 godina. U samizolaciji je 13.390 osoba, 280 manje nego jučer. Hospitalizirano je njih 321, na izvanbolničkom liječenju je 727, a na respiratoru 19 bolesnika.

Među novozaraženima su i tri osobe iz Varaždinske te po jedna osoba iz Osječko-baranjske i Krapinsko-zagorske županije. Zagreb u kojem u posljednja 24 sata nije bilo zaraženih jutros je pogodio jedan od jačih naknadnih potresa snage 3,2 prema Richteru, nakon čega je uslijedio još jedan slabiji.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici Vlade da su naše epidemiološke mjere polučile izvrsne rezultate.

Zaključkom o popuštanju mjera protiv širenja zaraze koji je Vlada usvojila na sjednici predviđeno je da će se mjere popuštati u tri koraka i to od ponedjeljka, 27. travnja te zatim 4. i 11. svibnja.

Premijer je upozorio kako to ne znači “da se odmah sve može vratiti na staro”, jer bismo, kako je rekao, vrlo brzo ponovno imali naglo širenje zaraze, a sve što smo do sada postigli bilo bi izgubljeno.

Plan popuštanja obuhvaća trgovine, prijevoz, frizere, štekate

U prvoj fazi popuštanja omogućit će se otvaranje trgovina, osim unutar trgovačkih centara, knjižnica, muzeja, gradskog prijevoza, treninga; u drugoj fazi omogućit će se puni rad zdravstvenog sustava, ali i primjerice rad frizera, brijača, pedikera, a trećoj okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave, štekata.

Predviđeno je i uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza te otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima bili bi otvoreni samo za korisnike usluga smještaja, otvorili bi se nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširile mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

Vlada je odlučila dopustiti i vjerska okupljanja od 2. svibnja. Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo će izraditi precizne preporuke i upute.

Plenković je izvijestio i kako je odlučeno da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja.

Nastavlja se i zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja.

Epidemiolozi će, kako je najavio premijer, izraditi precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski, radi javnog prijevoza.

Pozvao je starije osobe, kronične bolesnike i druge s pojačanim rizikom od zarate Covidom10 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze.

Mjere se mogu brzo vratiti

Premijer je nakon sjednice održao konferenciju za novinare s koje je poručio da mjere koje postupno popuštaju mogu vrlo brzo ponovno uvesti ocijene li da će njihovo popuštanje dovesti do širenja zaraze koronavirusa.

Vezano za propusnice, objasnio je da one ostaju kao mehanizam u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, ali se proširuje opseg razloga zbog kojeg se one mogu izdavati uz praćenje epidemiološke slike.

“Molim sve naše sugrađane da dobro razumiju što danas radimo. Sve ono što se tiče fizičke distance i visokih higijenskih standarda je i dalje je temelj naše borbe protiv zaraze Covid-19”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Ravnatelj HZJZ-a Capak pojasnio je da će eventualno ponovno uvođenje oštrijih mjera ovisiti o reprodukcijskom faktoru koronavirusa, koji epidemiolozi  prate iz dana u dan, a ovisi o broju novooboljelih u zadnja četiri dana i prethodnom prosjeku.

“U ovom trenutku imamo povoljan reprodukcijski faktor, u jednom trenutku on je iznosio  čak 0,4, dok je sada oko 0,8. On nam govori da jedan bolesnik prenosi zarazu na manje od jedne osobe”, kazao je Capak.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da je situacija u Hrvatskoj jako dobra, ali to nije razlog za slavlje, naglasivši kako je pandemija na vrhuncu te da situacija još nije riješena.

Opuštanje mjera je važno za normalizaciju života, no to ne znači da se smijemo opustiti, poručila je osvrnuvši se na ublažavanje epidemioloških mjera, koje je predstavio Plenković.

Oporba: Život se treba vratiti u normalu, uz zdravstvenu zaštitu i potpore

Vladino popuštanje epidemioloških mjera komentirale su oporbene stranke, ocijenivši kako život i gospodarstvo treba vratiti u normalu, ali uz apsolutnu zdravstvenu zaštitu i financijske potpore radnicima i poduzetništvu.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u izjavi novinarima ponovio stav kako je potrebno što više testiranja na koronavirus, zaštiti bolnice, ambulante i domove umirovljenika te zaštitnom opremom opskrbiti ugroženo stanovništvo, kao i sve ustanove zdravstvene i druge skrbi.

Kada je riječ o gospodarskoj prilagodbi, Bernardić je ocijenio da Vlada nema nikakav plan za ono što će se događati iza 15. lipnja.

Saborski Klub zastupnika GLAS-a zatražio je da se osobama koje se nalaze u samoizolaciji, isplaćuje puna naknada plaće, a ne kako je sada određeno 2125 kuna za dva tjedna, odnosno od 4250 kuna mjesečno.

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić u četvrtak je ocijenio da je Nacionalni stožer izvan snage stavio zdravstveni sustav jer je fokusiran samo na pacijente zaražene koronavirusom.

Sindikati pozvani u Vladu, Ribić: Cijeli svijet je protiv smanjivanja plaća

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uputilo je u četvrtak sindikatima državnih i javnih službi poziv na konzultativni sastanak s predstavnicima Vlade na temu materijalnih prava, a predsjednik Matice hrvatskih sindikata  Vilim Ribić poručuje kako je cijeli svijet protiv smanjivanja plaća.

U zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman u četvrtak je sletio četvrti zrakoplov SF Airlines Boeing 747, na izravnom letu iz Šangaja na zračnom mostu između Kine i Hrvatske, i dopremio još 57 tona medicinske opreme, priopćeno je iz Vlade RH.

Zračni most između Kine i Hrvatske uspostavljen je radi dopreme zaštitne opreme potrebne u suzbijanju epidemije koronavirusa.

Kao i na prethodnim letovima, njime su dopremljene veće količine opreme koje su komercijalno nabavljene od kompanija MEHECO i Sinopharm te donacije kineskih gradova i pokrajina hrvatskim gradovima i županijama: grada Yangzhoua Korčuli i Dubrovniku, grada Dongtaija Opatiji i pokrajine Jiangxi Zadarskoj županiji, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

Hina

 

- Oglas -