Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaKORONA I TRŽIŠTE RADA Koja su zanimanja najtraženija u doba pandemije

KORONA I TRŽIŠTE RADA Koja su zanimanja najtraženija u doba pandemije

Koronavirus je doista brzinski protutnjao svijetom, promijenivši nam navike i slobodu kretanja, ali i sasvim izmijenivši tržište rada. I dok većina poduzeća te određenih profesija trpi velike gubitke jer su onemogućeni u obavljanju svojih djelatnosti, druga zanimanja postaju dodatno tražena te je vrlo lako zaposliti se – prenosi 24 sata.

Podaci  LinkedIna otkrivaju promjene u potražnji za određenim ulogama i djelatnostima na području SAD-a, ali se odnose i na globalne tendencije u zapadnom svijetu. Na prvom mjestu su tako radnici u trgovinama, zatim operatori sustava na računalima, zatim ovlašteni računovođe, zdravstveni djelatnici, pa građevinski radnici, radnici u skladištu, psiholozi, vozači te dostavljači.

Osim toga, stručnjaci navode sve veće potrebe za okretanjem poljoprivredi te traženjem te radne snage, jer predviđaju kako bi virus, ako potraje epidemija, mogao uzrokovati fenomen ‘samodostatnosti’ država zbog smanjenja uvoza. Proizvodnja vlastite hrane tako bi mogla postati prioritet.

M.D. – ilustracija Pixabay

 

- Oglas -