Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaKorisnicima državne imovine otpis računa ako nisu otpuštali i ako im pada...

Korisnicima državne imovine otpis računa ako nisu otpuštali i ako im pada dobit

– Ministar državne imovine Mario Banožić izjavio je u četvrtak da će se svim korisnicima državne imovine otpisati računi za najam ako nisu otpuštali svoje radnike i ako im je dobit u padu zbog pandemije koronavirusa i potresa koji je pogodio Zagreb.

“Sukladno ovoj situaciji po pitanju koronavirusa i potresa, Ministarstvo državne imovine nema zakonskih uvjeta da bi samo tako nekome otpisao račun za zakup ili najam. Napravili smo prijedlog rješenja, da se uz sve ispostavljene račune za ožujak dobije i dopis i obrazac”, rekao je Banožić nakon sjednice Vlade

Dodao je da otpis vrijedi za sve koji su bili zatvoreni sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, ili su imali oštećenja od potresa, ili ako su imali pad prihoda za više od 50 posto u odnosu na proteklo razdbolje.

“Uz uvjet da nitko nije davao otkaze na način da je to više od 40 posto u tvrtkama do 10 zaposlenih, odnosno 20 posto u malim poduzećima, 15 posto u srednjim i 10 posto u velikim poduzećima”, objasnio je Banožić.

Istaknuo je da korisnici to moraju obavljati svaki mjesec.

“Kada se prikupe iznosi svih zahtjeva tada ćemo sukladno odluci Vlade ti računi biti otpisani za ožujak”, dodao je ministar.

Banožić se nije složio s novinarima koji su pitali zašto se to ne napravi za cijelo vrijeme trajanja izvanredne situacije.

“Ne bi bilo, zato što je šarolika situacija, imate djelatnosti koje su zatvorene odlukom Stožera, ali i dalje obavljaju uslugu cateringa, oni možda ostvaruju veći prihod nego prije, takvim osobama nećemo otpisati račun”, naglasio je Banožić.

Također, isti model otpisa primijeniti će na sve fizičke i pravne osobe koje koriste stambene prostore, odnosno garaže, a koje su pogođene potresom.

O gubitcima koji će pogoditi njegov resor, Banožić kaže da će više znati za 10 do 15 dana, kada dobiju odgovore svih koji će podnijeti zahtjev.

Hina

- Oglas -