Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAKonzervatori kažu da je makarska gradska jezgra čista katastrofa. Kad možemo očekivati...

Konzervatori kažu da je makarska gradska jezgra čista katastrofa. Kad možemo očekivati red?

Prije neka dva tjedna gradonačelnik Zoran Paunović objavio je fotografiju na kojoj se fotografirao sa splitskim konzervatorima i arhitektima iz Društva arhitekata Split. Što je na sastanku zaključeno, u kojoj je fazi Pravilnik o uređenju stare gradske jezgre, postoji li barem nekakav načelni plan kada bi se moglo krenuti u primjenu, nažalost nismo uspjeli doznati od izvršne vlasti.

Gradonačelniku Zoranu Paunoviću poslali smo  upit još 15.listopada, međutim, nismo dobili odgovor. Podsjetit ćemo da je bivša gradska uprava na samom početku mandata angažirala splitski ured za osmišljavanje urbane opreme za staru gradsku jezgru.

Prošle su četiri godine, međutim, kako doznajemo, projekt nije odmakao dalje od pukih smjernica za uvođenje komunalnog reda. Riječ je dakle tek o smjernicama, a ne Pravilniku kojega kao dokument ima većina gradova na obali. Osim toga, smjernice koje su plaćene uključuju samo gradsku rivu od Romane do Marinete. Kalalarga nije bila uopće obuhvaćena.

Otkad je prvi put u javnosti prezentirano kako se angažirao spomenuti ured, a najavljene su čak i etape po kojima bi se gradska riva dovodila u nekakav estetski balans, što je bilo još 2019.godine, nije se otišlo dalje. Ne samo to nego se pokazalo da se cijelo vrijeme mistificirao dokument koji uopće nije imao snagu pravilnika i koji je napravljen tek parcijalno.

Nova gradska vlast pokazala je velike ambicije kad se radi o, kako su kazali, “stišavanju estetske buke” i zaključilo bi se da su motivirani, no s obzirom da se nered već duboko ukorijenio, očito je da to neće biti lak posao. Najprije se treba dogovoriti i utanačiti kako riva treba izgledati, a onda propisati etape u kojima bi se krenulo s primjenom. Hoće li to biti za ovoga mandata, nadajmo se iskreno da hoće, jer su splitski konzervatori u više navrata i javno iskazali nezadovoljstvo neredom u Makarskoj koja je po mišljenju struke jedan od gradova s najzapuštenijom i najdevastiranijom gradskom jezgrom.

Ivona Ćirak /foto

- Oglas -