Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaKOLUMNERedakcijski komentarKOMENTAR Vrijeme pripreme za sezonu curi. A stožeri i TZ-i čekaju -...

KOMENTAR Vrijeme pripreme za sezonu curi. A stožeri i TZ-i čekaju – Godota

U prosincu prošle godine većina Hrvata je vjerovala da će turistička sezona biti neupitna, jer će već do proljeća solidan dio stanovništva biti procijepljen. Međutim, evo, sredina je travnja, a brojke novozaraženih i hospitaliziranih i na nacionalnoj razini, i na razini županije, i na razini Makarske rivijere ne padaju. Procijepljenost među starijom populacijom je zadovoljavajuća, no među radno aktivnim stanovništvom tanka.

Anketa koju je proveo naš portal i na svojoj stranici i drugi, opsežniji, u suradnji s TZ-om Makarska i TZ-om Brela, pokazuje da se cijepiti namjerava nešto manje od 50 posto, no da s druge strane njih 70 posto vjeruje u efekte procjepljivanja. Naime, dvije od tri osobe uvjerenja su da će procjepljivanje u destinaciji stvoriti uvjete za sigurnu sezonu.

S obzirom na inflaciju informacija glede cjepiva o kojima se suvereno i sve učestalije raspreda na kavama, u trgovinama i na ulici, ne treba čuditi neodlučnost Hrvata glede vakcine. Iako, što vrijeme dalje odmiče, a rezultata nema, svima gori pod nogama na sam spomen turističke sezone koja s ovakvom epidemiološkom slikom i zanemarivim postotkom procijepljenosti postaje sve upitnija.

Uspavanost i inertnost županijskog stožera nikoga, međutim, ne frapira, ali sada već jako uznemirava, osobito sve one turističke subjekte, od hotelijera pa do ugostitelja, koji nemaju autonomiju sami povući nekakve poteze, a ovise o nekome čija pozicija daleko premašuje kompetencije i volju. Gotovo pa nevjerojatna je i neodlučnost te posvemašnja mlakost lokalnih stožera koji bi se trebali odlučnije, energičnije i rezolutnije zauzeti za spas turističke sezone.

A Turistička zajednica Makarske, koliko nam je poznato, nije poduzela ništa osim nespretne kampanje prošle godine, kada je turiste pozvala u Makarsku fotografirajući turističke djelatnice s maskama na licu i rukavicama. Iako dobra ideja ne mora nužno stajati kao Labuđe jezero, što bi osobito trebala znati Hloverka Novak Srzić koja je u turizam došla upravo iz svijeta medija.

Jer nitko, baš nitko osim hotelijera do sada nije pustio ni glasa, ni priopćenja, a kamoli da je potaknuo nekakvu inicijativu ili donio nekakve odluke. Sjedimo i čekamo. Razumljivo je donekle da se čekalo prošlu zimu, razumljivo je da je i isporuka cjepiva pomrsila planove, no nije razumljivo zašto nitko na lokalnom nivou nije ništa poduzeo iako je još prije mjesec dana Stožer civilne zaštite RH poslao upute stožerima civilne zaštite, a vezano za mjere za pripremu turističke sezone. U uputama je bio naputak da se stožeri nađu s TZ-ima i razmotre mjere i aktivnosti, što, kako vidimo, nije učinjeno. Već tada je bilo vidljivo da će sve kasniti i da treba misliti i na centre za testiranje i na dostupnost testova i na cijeli niz akcija koje su se mogle poduzeti.

Vidimo samo nonšalantni pristup. Dražen Nemčić na čelu makarskog stožera uzda se tako u pad brojki prema prognozama dr.Gordana Lauca, Vjeku Šimića, šefa tučepskog stožera prozivaju u mjestu u kojem bukti korona s riječima kako apeliraju na stožer, ako uopće postoji.

Na županijskoj razini svjedočimo jednakoj uspavanosti. Primjerice, glede odgode sakramenata krizme i pričesti vidimo prebacivanje loptice s ravnateljice Nastavnog zavoda dr.Karin na šefa stožera Brčića; doktorica kaže kako odluku o neodgodi krizme i pričesti donosi stožer u kojem je i sama, a on veli kako samo slušaju epidemiologe. Da stvar nije dramatična, potvrđuju po njima i brojke koje – ne rastu. Ali niti ne padaju! A u bolnicama svakako raste broj hospitaliziranih.

Niti dužnosnici ni političari ne bave se ovom temom. Gradonačelnik Jure Brkan kazat će kako se ne može nikoga nagovoriti na cijepljenje, premda očito nema namjeru ni pokušati pokrenuti bilo kakvu inicijativu, po svoj prilici jer, poput drugih, drži da treba krenuti od nekog drugog. I ako netko drugi pokrene, podržat će, kaže, no nije, veli, njegov posao da nagovara ljude na cijepljenje. – I hotelijeri imaju problem s time, jer imaju problem s odbijanjem cjepiva, Brkanov je argument.

Nimalo optimistično niti angažirano ne zvuči niti Joško Stella, direktor županijskog TZ-a, koji u svojim izjavama zvuči vrlo defanzivno. Po njemu će biti odlično ako nam najveći problem bude deficit testova, i drži kako će 7 do 8 centara za testiranje u našoj županiji biti sasvim dovoljno. Ne baš ohrabrujuće od turističkog djelatnika iz sustava HTZ-a. Nadalje, kaže Stella, ne može ništa ni poduzimati dok ne dobiju službene naputke iz Ministarstva.

Tko je taj koji bi trebao poduzeti inicijativu za spas turističke sezone čija propast u aspektima gospodarstva i ljudskih života zvuči apokaliptično? Netko drugi.

Naime, s nacionalne razine, koja uoči lokalnih izbora skida odgovornost sa sebe, stižu izjave da su županije te koje moraju spuštati incidenciju, jer one to sigurno mogu efikasnije raditi nego što bi se moglo raditi na nacionalnom nivou. Što se događa na razini županije, koja trenutno ima jednak postotak novozaraženih kao Primorsko-goranska županija koja je pod lockdownom? Ništa. Fraza “nadajmo se najboljem” ima smisla samo ako je poduzeto sve što se moglo poduzeti. Ovako ona zvuči fatalistički, neozbiljno, arogantno i uvredljivo za sve one koji, direktno ili indirektno, ovise o kruhu koji donosi turizam.

Ivona Ćirak

- Oglas -