Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOKOMENTAR Salon za uređivanje: Tko koga češlja i zašto?

KOMENTAR Salon za uređivanje: Tko koga češlja i zašto?

USKOK češlja gradsku upravu, vijest je koja je proteklih dana odjeknula Hrvatskom i nakon instant jednodnevnog izleta tijekom koje se šepurila po naslovnicama portala, vratila se doma, gdje i pripada. Lokalnom političkom salonu za uređivanje. Do sada je u salonu manje više išlo i bez pomoći sa strane, ali estetika je s početkom godine dobila na cijeni. Pa treba dovest nekoga sa strane da pročešlja i počešlja, eto na primjer USKOK.

Iako gradonačelnik voli isticati kako drži do struke, stručne ljude iz ovog ureda nije zvao on. Čak su i besplatni – ne mora ih plaćati iz gradskog proračuna u kojem se uvijek nađe mjesta za kakvu autsorsanu uslugu. Te usluge čak znaju dobro doći. Primjerice, sad će se isplatiti medijski treninzi zaposlenika. Gradonačelnik je rekao zaposlenicima da policiji kažu bilo što nečasno, nelegalno ili nedajbože kriminalno, a da se nekad zbilo u zgradi Grada. Sasvim je drugačiji policijski iskaz kad se vodi računa o dikciji i pravilnom disanju. I o kontroli izrečenog. Baš šteta što gradonačelnik nije prošao ovaj trening.

Uglavnom, gradsku upravu, kažu, češljaju po anonimnim prijavama. I to anonimnim prijavama HDZ-a. Ima logike, jer HDZ baš ne voli hipijevski stil i preferiraju da su ljudi oko njih uredni i počešljani. Posebno im je to važno kad dođu u oporbu. Onda dobiju zadivljujući osjećaj za estetiku i minimalizam. Vjerojatno zbog toga Paunović kaže da HDZ stoji iza prijava. Jer vidi da su minimalistički skromni i neskloni hvalisanju. Nek ne zna ljevica što čini desnica.

Tko god pozvao USKOK, nije na nama da nagađamo, ali gradonačelniku se očito nije svidjelo. Rekao je da troše vrijeme i oni i oporba. On je uvjeren da su svi počešljani i da im ne treba vanjska usluga. Za besprijekoran imidž je ionako angažirana PR agencija.

Ima li i HDZ svoju PR agenciju, ne znamo, ali na društvenim mrežama su s početkom godine postali jako aktivni, a njihove objave imaju nacionalni doseg. Kao da im je trebao dvoipolgodišnji detox od vlasti kako bi povratili energiju, ali poput svih ovisnika o slatkom, ne mogu si pomoći da ne maštaju ponovno o toksičnom slatkišu zvanom vlast.

Što li će tek biti nekako s proljeća 2025. Tko će tek tada češljati i koga, ne znamo, ali nema sumnje da će biti i češljanja i pranja i kuhanja koječega. Iako, ako je ovo predjelo, pitate se što će se tek servirati za glavno jelo, a što za desert. Kome će sve pozliti, a tko će dobiti proljev. Nadamo se samo da neće biti puno po građanima. Iako su, srećom, cijepljeni s više doza. Svake četiri godine dobiju po jednu.

Do „nekako s proljeća 2025.” bi bilo lijepo, a priznajemo i romantično, da se i vlast i oporba ostave kućanskih poslova, češljanja i kužinavanja i da rade ono što im je u opisu posla. Jedni da upravljaju gradom, a drugi da budu korektiv. Samo što su nekako zamijenili uloge. Oni koji trebaju upravljati gradom postali su prosvjetiteljski korektiv svima oko sebe. Unatoč božanskoj auri koja implicira božanske super-moći, čudi da stalno kukaju kako su nemoćni i da su im svi drugi krivi za razne scenarije. A oni koji bi trebali biti korektiv imaju lijepu paletu mogućnosti da režiraju. Pa tko bi odolio?!
Uglavnom, kao rezultat imamo češljanje. I raščupani grad.
Ivona Ćirak/foto: ilustracija

- Oglas -