Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaKOJA SU SVE PROMETNA OGRANIČENJA U HRVATSKOJ I DRUGIM ZEMLJAMA Donosimo nove...

KOJA SU SVE PROMETNA OGRANIČENJA U HRVATSKOJ I DRUGIM ZEMLJAMA Donosimo nove mjere ulazaka i izlazaka iz države

Odlukom Stožera civiline zaštite određene su države članice Europske unije (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.Kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporuča se stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

Web stranica je pristupačnog dizajna i jednostavna za unos podataka, ima obrazac najave dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici dobiti i upute (npr. njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno sve će biti dostupno na više od 10 različitih jezika).

Za putnike koji na taj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sustavu.

Također, putnici koji na taj način dostave podatke, na svoju će e-mail adresu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

Nove mjere za ulazak/izlazak iz RH

Domaći i strani državljani mogu ulaziti i izlaziti u RH uz pridržavanje mjera koje je propisao HZJZ. Hrvatski državljani mogu ulaziti/izlaziti iz Hrvatske zbog takozvanih nužnih razloga. Na povratku ne moraju u samoizolaciju.

Državljani iz zemalja EU mogu ulaziti u Hrvatsku ako imaju opravdane razloge (gospodarske aktivnosti, poslovni sastanci, u budućnosti turisti…). Svaki inozemni građanin dobit će detalje upute kako se mora ponašati u Hrvatskoj – to isključuje mjeru samoizolacije. U svrhu poslovnih sastanaka u Hrvatsku mogu ulaziti i građni država koje nisu u EU. Također, ako imaju hotelsku ili agencijsku rezervaciju, u Hrvatsku mogu ući i turisti. Oni moraju imati potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu koja uključuje:

*potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja
*ugovor o zakupu u kampu
*ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma
*potvrda o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma
*vaucher putničke agencije i dr.

Na granicama s drugim državama hrvatski granični policijski službenici odlučuju o propuštanju građana drugih država – sukladno epidemiološkim mjerama. Strani državljani mogu pisati i na e-mail Uprave za granice (uzg.covid@mup.hr) te pitati ispunjavaju li uvjete za ulazak u RH.
Ako na graničnom prijelazu u namjeri prelaska državne granice na ulasku u RH, dođe strani državljanin koji posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u RH, ili poziv na poslovni sastanak potrebno mu je omogućiti ulazak u RH, i evidentirati ih u NBMIS pod kategorijom Ostalo i u napomeni napisati Poslovni razlozi. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz RH. Članovi njihove obitelji ili djevojke ne mogu ući u RH, osim ako se poziv ne odnosi i na njih.

Dopušta se ulazak u RH osobama koje posjeduju dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolaze na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.

U cilju spajanja obitelji omogućen je ulazak u Republiku Hrvatsku. Na graničnom prijelazu je potrebno predočiti dokumentaciju iz koje je nedvojbeno vidljivo da ste supruga/majka… hrvatskog državljanina, npr. vjenčani list..

Hrvatski državljani kao i članovi njihove obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo ne moraju dokazivati uvjete ulaska u Republiku Hrvatsku i za ulazak im je dovoljna putovnica ili osobna iskaznica.

Državljanima trećih zemalja (BiH, Srbija…) produžuje se zabrana ulaska na teritorij Hrvatske do 15. lipnja (osim pod posebnim uvjetima). Ta je odluka vezana uz odluku EU.

Procedura na hrvatskim cestovnim graničnim prijelazima

Na hrvatskim graničnim prijelazima (ulazak u državu) posljednjih dana stvaraju se kolone, čekanje nije predugo, ali ipak se čeka pa vozače zanima što se događa. Ono što vrijedi zabilježiti je da se u vrijeme pandemije kornavirusa provode ozbiljnije kontrole, a vjerojatno nema mnogo hrvatskih građana koji će policiji zamjeriti na tome. Iz nekoliko izvora (ljudi koji su putovaili) dznaje se da jedan pregled vozila i putnika s iznozemnim tablicama traje desetak minuta. Izmijenjenom Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske omogućen je ulazak stranim državljanima u Republiku Hrvatsku ukoliko se radi o: poslovnim razlozima ili drugom gospodarskom interesu za RH i neodgodivim osobnim razlozima.

Ako se radi o poslovnom posjetu, državljani EU/EGP moraju na graničnom prijelazu pokazati dokumentaciju iz koje je vidljiv gospodarski interes za RH ili dokaz o interesu gospodarskog subjekta za ulazak te osobe ili poziv na poslovni sastanak. Pod tu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćene ili dogovoreni turistički obilasci RH kao i čitav drugi spektar turistički aktivnosti, zatim suvlasnički udjeli u tvrtkama registriranim u RH, posjet stomatološkim ambulantama i sl.

Kod neodgodivih osobnih razloga strani državljani moraju imati dokumentaciju kojom se dokazuje posjedovanje nekretnine koja se nalazi u RH, plovila (moguće i nositelj leasinga), dokumentaciju iz koje je vidljivo da je dolazak u svrhu sahrane člana obitelji. Pod ovu kategoriju kao mogući razlog može biti i briga o članovima obitelji, poglavito onim starije životne dobi, dolazak zbog sudjelovanja na sudskim ročištima ili polaganja državne mature, dolazak do financijskih institucija ukoliko stranci primaju plaću ili mirovinu od RH poslodavca, vjenčanje člana obitelji i sl.

Ovim je obuhvaćena većina trenutnih zahtjeva stranaca. Obzirom da su do 15. 6. 2020. g. na snazi smjernice EK u vezi ograničavanja nebitnih putovanja državljana trećih zemalja preko vanjskih granica EU, prema toj kategoriji putnika restriktivno se postupa, a uvjeti ulaska provjeravaju se s dodatnom pažnjom. Prilikom ulaska granična policija uz provjere gore navedene dokumentacije, od stranih državljana uzima i broj telefona kao i trajanje boravka te adresu planiranog smještaja u RH kako bi u slučaju potrebe strani državljani bili dostupni epidemiolozima. Navedenim kategorijama osoba neće se određivati mjera samoizolacije obzirom da tada ne bi mogli ispuniti svrhu posjeta već se moraju pridržavati preporuka i uputa HZJZ koje će dobiti na graničnom prijelazu.

Preporuke za vozače u međunarodnom transportnom cestovnom prometu
Preporuke pročitajte ovdje.

Vozačke dozvole i tehnički pregledi vozila

Za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa najdulje 30 dana od kraja trajanja epidemije ne moraju se podnositi zahtjevi za izdavanjem nove vozačke dozvole. Stara bi se vozačka dozvola smatrala valjanom 30 dana od kraja prestanka epidemije, a isto vrijedi i za osobne iskaznice. Predlaže se da se omogući građanima da odjavu vozila, preuzimanje izrađene vozačke dozvole te obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda, mogu obaviti najdulje 30 dana od kraja posebnih mjera zbog epidemije.

Novo radno vrijeme stanica za tehnički pregled vozila možete pogledati ovdje.

Najvažnije preporuke za vožnju u autobusima

Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1–2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke. Dezinficirajte ruke prije ulaska i nakon izlaska.

Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja. Kod naplate karata potrebno je poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Budite svjesni da se koronavirus (COVID-19) prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Održavajte higijenu nosa – prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpatke oprati ruke. Dezinficirajte ruke prije ulaska i nakon izlaska.

Najvažnije preporuke za vožnju na trajektima i brzobrodskim linijama
Na brzobrodskim linijama treba ograničiti broj putnika tako da najviše 50 % sjedećih mjesta bude zauzeto tako da se održava propisani razmak, a da nema stajaćih mjesta.

Ako je to moguće, putnici na trajektu tijekom cijele vožnje trebaju ostati u svojim automobilima i ne koristiti putnički sjedeći prostor na trajektu. Putnici koji putuju bez automobila trebaju se u putničkom prostoru držati pravilnog razmaka od drugih putnika. Putnički prostor može biti popunjen do najviše 25% sjedećih mjesta.

Redovito prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Za vrijeme vožnje ventilacijom prozračujte unutrašnjost trajekta. Ako to vremenske prilike i temperatura dopuštaju, otvorite prozore tijekom vožnje. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Putne informacije za vozače u tranzitu
Vozači u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku ne moraju više voziti u konvojima, ali se moraju kretati autocestama i koristiti točno određena odmorišta. Tijekom tranzita nije dopušteno zaustavljanje osim na sljedećim odmorištima: BP Novska jug, BP Novska sjever, BP Kozjak jug, BP Zir istok i zapad; BP Prokljan sjever, BP Draganić sjever, BP Draganić jug, BP Bačva i BP Ravna Gora.

Izvor: Dalmacijadanas.hr

DRUGE ZEMLJE EU I REGIJE

Zatvorene granice EU

Vanjske granice Europske unije (plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) zatvorene su.

Mjera se odnosi na sve građane nečlanica Europske unije koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati. I dalje će se propuštati dvosmjerni transportni promet te liječnici koji rade u EU, a žive pograničnom području u nekoj od država izvan EU. Zatvaranje granica praktički je počelo odmah u utorak nakon donošenja odluke jer je njemačka policija na aerodromu u Frankfurtu tijekom večeri počela vraćati putnike koji nisu iz EU na početne destinacije.
BiH

Od 2. travnja u 7 sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa ciljem sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet i to: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica, Gabela Polje.

Osobe koje ulaze u BiH na graničnim prijelazima na području Federacije ići će u 14-dnevnu kućnu izloaciju. Sve osobe uđu u BiH na graničnim prijelazima na području Republike Srpske morat će u 14-dnevnu karantenu.

Entitetske i kantonalne policije dobile su zapovijed da migrante koji su BiH drže u kampovima i onemoguće im izlaz iz njih (u gradove, mjesta…). Za ulazak BiH potrebna je putovnica. Dvojni državljni u BiH mogu ući putovnicom ili osobnom iskaznicom BiH.

Državljani Hrvatske koji imaju nekretninu u BiH, u tu državu mogu ući s osobnom iskaznicom. Moraju imati potvrdu koja dokazuje vlasništvo.

Slovenske mjere

Slovenska granica otvorena je za državljane iz zemalja EU i Europskog gospodarskog prostora (EGP), ako u zadnjih 14 dana nisu boravili izvan Europe. Za državljane iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora…) ostaju ograničenja i obvezna karantena ako ulaza u Sloveniju s namjerom ostanka.

U slučaju državljana EU, njihov ulazak u Slovaniju može biti odbijen ako razvijaju simptome koronavirusa.

Slovenija će u dogovoru s državama koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju (Hrvatska i druge države) dogovoriti olakšani prelazak granice.

Crna Gora otvara granice

Od 1. lipnja Crna Gora otvara granice. Države s kojima će otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka…

Mađarske mjere

Mađarska je zabranila ulaz u državu svim stranim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima. Mađarska će propuštati kamionski promet, odnosno opskrbna vozila uz stroge kontrole. Ta vozila se mogu kretati po strogo propisanim cestama i zaustavljati samo na unaprijed dogovorenim benzinskim stanicama.

Krajem svibnja relaksiraju se mjere na granicama za državljane EU.

Italija otvara granice

Od 3. lipnja u Italiju se može slobodno ući i iz nje izaći. Bit će ograničen ulazak u neke regije (zasad nije poznato koje). Mogući su i turistički ulasci u državu.

Italija je takozvana crvena zona i nakon svakog ulaska u tu zemlju promet će biti otežan, a povratak neizvjestan. Također, na slovenskoj granici s Italijom u tijeku je kontrola svih vozača i putnika koji nisu slovenski državljani, odnosno nemaju adresu prebivališta u toj državi, a žele u nju ući. Svi vozači i putnici morat će pokazati potvrdu o negativnom nalazu testiranja na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Osobama koje neće imati taj nalaz na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku neće biti dopušten ulazak u Sloveniju.

Austrija poduzima mjere

Putnici koji namjeravaju ostati u Austriji moraju imati potvrdu da su negativni na koronavirus (ne stariju od četiri dana). Ova mjera ne vrijedi za radnike koji svakodevno dolaze u Austriju. Tranzit je slobodan. Od 29. svibnja otvaraju se smještajni objekti, muzeji, nacionalni parkovi…

Za ulazak ili tranzit potrebno je podnijeti potvrdu s odredištem i svrhom putovanja.

Od petka 15. 5. Austrija i Njemačka popustile su kontrole na zajedničkim graničnim prijelazima, a svi putnici koji dolaze u Austriju moraju imati dokaz/potvrdu o valjanom razlogu dolaska. Od 15. lipnja u potpunosti se ukidaju kontrole na granici s većinom država s kojima Austrija graniči.

Austrija je otvorila granice s Češkom, Slovačkom i Mađarskom, kao i s Njemačkom, Švicarskom i Lihtenštajnom.

Granica s Italijom zatvorena je do daljnjega, neovisno o talijanskim mjerama.

Srbija je otvorila granice

Srbija je otvorila granice i za ulazak u tu državu nije više potreban test na koronavirus. Po ulasku u državu ne mora se u samoizolaciju.

Ukrajina, Albanija i Slovačka su zatvorili granice

Granice je zatvorila i Ukrajina – i to za strance. Također, oustvljen je sav javni prijevoz (autobusi, vlakovi i metroi).

Šivcarska je popustila dio mjera na granicama, odnosno uz predočenje dokaza moguć je ulazak u zemlju s važnim osobnim razlozima, tranzit je slobodan, a otvoranje granica trebalo bi ulijediti 15. lipnja.

Albanija je zatvorila sve granične prijelaze.

Granice je zatvorila Slovačka za sve putnike koji nemaju prebivalište u toj zemlji. Svi koji imaju dozvolu za ulazak moraju u 14-dnevnu karantenu.

Krajem svibnja relaksiraju se mjere na granicama za državljane EU.

ČEŠKA OTVARA GRANICE

Češka dopušta svojim građanima da putuju u inozemstvo zbog razloga koji nisu samo poslovni (mogu putovati i turistički), ako se pri povratu testiraju na koronavirus i idu u dvotjednu samoizolaciju.

Trenutno grđani EU mogu ući u Češku Republiku i idu 14-denvnu karantenu ili moraju pokazati negativan test na koronavirus koji nije stariji od četiri dana. Stiže najava da će od 8. lipnja Češka relaksirati režim na svojim graničnim prijelazima i omogućiti ulazak u državu. Na ulasku u zemlju državljani većine zemalja morat će pokazati negativan test na koronavirus. To se neće odnosti na državljane Hrvatske, Austrije, Slovačke i drugih zemalja za koje Česi procijene da su epidemiološki niskorizične. Dakle, hrvatski građani moći će u Češku Republiku bez važećeg testa na koronavirus.

Poljska od nedjelje ima novi režim

Od nedjelje Poljska ne dopušta ulazak onima koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu. Strani građni mogu u Poljsku tek u funkciji poslovnih posjeta (uz predočenje dokumentacije).

Njemačka reducira kontrole

Njemačka reducira kontrole na granicama s Francuskom, Austrijom, Švicarskom, Luksemburgom i Danskom. Od 15. 6. na navednim graničnim prijelazima kontrole će biti ukinute.

Svi njemački građani i koji se vraćaju u tu zemlju i stranci s prebivalištem moraju u karantenu od 14 dana. To se ne odnosi na pokrajinu Danju Sasku u kojoj nema karantene u slučaju povratka.

Nizozemska je otvorila granice

Granice su otvorene za državljane EU.

Francuska ograničava kretanje

Zatvaraju se francuske granice i ograničava mobilnost njezinih građana. Van iz svojih domova smiju samo zbog osnovnih potreba. Vojska će prevoziti bolesne u bolnice.

Građani EU mogu napustiti Francusku kopnenim putem i proći kroz Francusku kao tranzit. Pojedinačni, manji granični prijelazi su zatvoreni.

Španjolska zatvara granice

Španjolska je zatvorila granice za sve građane koji nemaju državljanstvo ili adresu stanovanja u toj državi.

 

 

- Oglas -