Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOKoja politika stoji iza povlačenja odluka o davanju koncesije "Arbunu" i zašto...

Koja politika stoji iza povlačenja odluka o davanju koncesije “Arbunu” i zašto Županija uporno šuti?

U prosincu prošle godine na sjednici Županijske skupštine trebale su se naći dvije točke, dvije odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru. Jedna je bila koncesija za lučicu Dalmacija, koja je trebala ići PŠRD Arbun, dok je druga bila koncesija za pomorsko dobro ispred špilje Osejava (Deep). Obje su povučene s obrazloženjem župana Blaženka Bobana da su uklonjene zbog “uzburkane javnosti” Makarskog primorja. Koji su stvarni razlozi, od Županije nikad nismo uspjeli doznati.

Pročelnica resornog odjela Matea Dorčić istaknula je kako je postupak natječaja tajan uputivši nas na upravno tijelo nadležno za rad skupštine. Međutim, ni predsjednik Skupštine Mate Šimundić nije nam mnogao reći više kazavši kako na to pitanje može odgovoriti samo predlagatelj, dakle – župan.

Do župana Blaženka Bobana pak nismo uspjeli doći. Pokušali smo i preko Davora Pavića, pročelnika županova kabineta, kojemu smo slali nekoliko mailova, no svi su ostali neodgovoreni. Od Ana-Marije Škorić, službenice za informiranje, nismo dobili odgovor budući upit nije bio u okviru Zakona o pravu na pristup informacijama. Što smo, istina, znali, međutim, vrijedilo je pokušati doći do informacije.

Tajnovitost oko koncesija, osobito oko koncesije Arbunu, upućuje na ono što nikoga neće iznenaditi, a to je zaključak da iza svega stoji politika. Naime, očito je da je, iz nekog razloga (ili zbog nekog moćnog HDZ-ovca) jedna struja HDZ-a popustila Arbunu, što je pomalo neobično, ali je fakt. Jer u stručnom povjerenstvu koje je beskonačno otezalo oko odluke samo jedan član, Ivica Čikotić, nije glasao za Arbun. Bura je isključena jer im nisu priznali naknadno dostavljeni izvadak iz registra udruga, prilično banalan nedostatak, dok su od Arbuna naknadno tražili određene korekcije, naposljetku ih ipak ocijenivši sporednima.

No činjenica je da je Arbun stekao znatno veći broj bodova ponajviše jer su obećali dva i pol puta veće investicijsko ulaganje te pet puta veće ulaganje u zaštitu okoliša nego je to ponudila skromnija Bura. Povjerenstvo u kojem je i makarski gradonačelnik Zoran Paunović dalo je stoga više bodova Arbunu, da bi naknadno odluka o davanju koncesije ipak bila povučena sa smiješnim obrazloženjem.

Jedino logično objašnjenje je da se dijelu županijskog, a možda i više rangiranog HDZ-a nije svidjelo da lučica Dalmacija pripadne Arbunu kojem je, uslijed razdora u društvu i podignutih tužbi, čak doveden u pitanje legimititet izbora odgovornih osoba kojima se bavila državna uprava, no i sud. Nadalje, predsjedniku skupštine Tončiju Mendešu je prošle godine u listopadu, kako se vidi iz registra udruga istekao mandat, a ako nema osobe za zastupanje društva, onda nema ni pravnog prometa, točnije, koncesije.

No daleko je vjerojatnije da se ova točka sa skupštine povukla jer je politika digla frku nego zato jer bi se kopalo po takvim detaljima i osporavala odluka povjerenstva.ž

Što će biti dalje, nije poznato. Od pročelnice Dorčić doznali smo da se natječaj ne poništava. Bar ne zasada. Hoće li se tražiti dopuna dokumentacije, hoće li se pokušati progurati Buru ili će Arbun uspjeti provući se kroz novonastale filtere, tko će ovog ljeta upravljati lučicom Dalmacija, ne zna se. Zna se samo da je jedan natječaj već poništen, nakon što je Valamar zamalo dobio koncesiju nad sportskom lučicom, a i drugi da prolazi svakako samo ne glatko.

I ponešto mutno, jer povući točke sa skupštine zbog uzburkane javnosti Makarskog primorja u najmanju je ruku smiješno. Uzburkanost javnosti Makarskog primorja ne smeta općenito nikoga ni u daleko važnijim stvarima nego što su to vezovi i nekakva navodna ulaganja. Realno, od toga Županija baš i ne dobiva bogznakakav novac, a ni grad ne dobiva neki poseban sadržaj; da ne govorimo da su za lokalnu javnost daleko važniji drugi resori pod ingerencijom Županije – zdravstvo i srednje školstvo.

No oko takvih pitanja nismo nikad imali povlačenje odluka zbog uzburkane javnosti. Možda baš zato jer ni škola ni bolnica ne nude ni vezove, ni koncesije, ni podkoncesije, nego samo – troškove.

Ivona Ćirak/ foto: O.Franić

- Oglas -