Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotKOD BASTA: Speleolozi Ekstrema očistili Kukor špilju i uklonili četiri kubika otpada

KOD BASTA: Speleolozi Ekstrema očistili Kukor špilju i uklonili četiri kubika otpada

Speleološko-alpinistički klub „Ekstrem“ (SAKE) iz Makarske organizirao je prošli vikend (11. i 12. lipnja) akciju čišćenja otpada iz Kukor špilje koja se nalazi u okolici Makarske. Ovo je ukupno dvadeseta akcija čišćenja u okviru Čistog podzemlja, te druga akcija koja je organizirana uz financijsku potporu naše inicijative i LIDLa Hrvatska – piše stranica Čisto podzemlje.

Špilja se nalazi se u predjelu Kukor kod sela Bast na 430 metara nadmorske visina. Ukupna duljina joj je 264 metara, a istraživana je u periodu od 2011. do 2018. od strane raznih speleoloških udruga (HBSD, SD Pauk, SK Ursus speleus, SO PD Dubovac, SD Karlovac, ADIPA Zagreb, OSMICA Karlovac te SAK Ekstrem). Ova je špilja zanimljiva i zbog toga što je u njoj otkrivena i znanstveno opisana endemska endemična špiljska vrsta kornjaša Radićev biokovski pipalac (Biokovobythus radici). Također, ova se špilja koristi i u svrhu školovanja novih generacija dalmatinskih speleologa.

SAK Ekstrem je primio donaciju od 6.000 Kn

Akcija čišćenja organizirana je u suradnji s PP Biokovo, HPD Sv. Ilija iz Baške vode i Speleološkim odsjekom HPD Biokovo. U prvoj fazi akcije čišćenja je 8 speleologa na površinu izvuklo nagomilani komunalni otpad te ga je pripremalo za transport u vrećama. Prikupljeno je ukupno četiri kubika raznog sitnog i krupnog komunalnog otpada. Bilo je tu tekstila, metalnih konzervi, prozorskih stakala, staklenih boca, plastičnih vrećica, plastičnih kontejnera, metalnih i plastičnih dijelova namještaja, metalnih i plastičnih auto dijelova, medicinskog otpada, metalnog i keramičkog posuđa i raznog drugog komunalnog otpada. Sav otpad je izvađen iz špilje, te je ona u potpunosti očišćena. Slijedeći dan, osam članova HPD Sv. Ilija te vozač komunalnog poduzeća Gradina d.o.o. iz Baške vode transportirali su otpad od ulaza špilje do najbliže prometnice koja je udaljena čak oko 800 metara! Otpad je konačno ukrcan kamion kojim je odvezen i propisno deponiran. Kao poticaj daljnjoj sanaciji podzemlja u svojem kraju, Čisto podzemlje je SAK Ekstrem uplatilo donaciju u iznosu od 6.000 Kn
M.D. / foto: SAK Ekstrem/ Čisto podzemlje Facebook

- Oglas -