Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERAGradacKlapa Viole iz Drvenika i ženski pjevački zbor Gradac održali koncert u...

Klapa Viole iz Drvenika i ženski pjevački zbor Gradac održali koncert u Bitoli

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Hrvatski kulturni centar i Makedonsko-hrvatska udruga “Marko Marulić”, u suradnji s Centrom kulture Bitola, organizirali su koncert na kojemu su nastupili ženska klapa Viole iz Drvenika i ženski pjevački zbor Gradac iz Hrvatske.Ovaj je koncert tradicionalni događaj koji ovaj kulturni centar organizira svake godine na radost ljubitelja klupskog pjevanja u Makedoniji.

U sklopu manifestacije održana je i promocija zbirke pjesama književnika i akademika Zorana Pejkovskog u prijevodu na hrvatski jezik “Dah smrti”.

“ Ovo je nastavak tradicije Hrvatskog kulturnog centra i MHD “Marko Marulić” da organizira Božićno-novogodišnji koncert, a ove godine na naš poziv na koncert nastupile su dalmatinska ženska klapa “Viole” i Ženski vokalni ansambl “Gradac”, koji su prema pljesak koji su dobili nakon koncerta ispunili očekivanja publike”, izjavio je Branko Maretić, predsjednik MHD-a “Marko Marulić”, koji je dodao da su u publici bili Hrvati koji žive u Bitolju, ali i Bitoljčani koji poštuju hrvatsku pjesmu i kulturu, čestitao svima nadolazeće blagdane, te zahvalio onima koji svesrdno pomažu u organizaciji ove koncerte i dodao:“Ovaj je koncert zaokruženje svih naših aktivnosti tokom godine. I pored svih ovih otkazivanja zbog svjetske situacije s virusom, uspjeli smo organizirati ovaj koncert. Na taj način stvaramo kontinuitet više od 25 godina rada, a građanima Makedonije želimo približiti klapsko pjevanje koje je pod zaštitom UNESCO-a”.

Događaju je nazočio i gradonačelnik Bitolje Toni Konjanovski koji je zahvalio na pozivu i rekao da je ljubitelj klapskog pjevanja i da je sretan što se tradicija koju je Maretić uveo u Bitolju nastavlja.
Čestitao je svima nadolazeće blagdane i poručio je da će Bitolja i dalje biti kulturno središte u Makedoniji.

Potom su nastupili dalmatinska ženska klapa „Viole“ i ženski vokalni ansambl „Gradac“. Cijeli je program bio osmišljen tako da se publika upozna sa značenjem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog narečja, konobe, tradicije i slično.

“Drugi put smo u Bitolju, zahvaljujemo se našim domaćinima jer smo zaista srdačno dočekani i nadamo se da ćemo sljedeće godine imati priliku uzvratiti gostoprimstvo.
Nakon pljeska koje dobivamo kada nastupamo ovdje, vidi se da bitoljska publika uživa u našim nastupima i to nam puno znači”,izjavila je Tilda Franić iz ženskog zbora Gradac.

Dužanka Ivičević iz ženske klape Viole, istaknula je: “Okupljamo se ukupno 20 godina, njegujemo dalmatinsku pismu, izvodimo i nove autore.U svim našim izvedbama osjeća se dalmatinski duh”.

Imeno klapa Viole, osnovana je 2001. godine i ove godine obilježavaju 20 godina kontinuiranog rada. Njeguju izvornu i skladanu klapsku pjesmu. U svom dugogodišnjem djelovanju ostvarili su brojne nastupe na značajnim manifestacijama i festivalima, koncertima, priredbama, međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Ženski pjevački zbor Gradac osnovan je 2007. godine.
Njihov repertoar čine klasične skladbe, duhovne i svjetovne iz svih glazbenih razdoblja, s posebnim naglaskom na hrvatsku izvornu glazbu i domaće skladatelje, odnosno dalmatinske narodne i koncertne pjesme te obrade pjesama poznatih hrvatskih skladatelja. Dio njihovog dugogodišnjeg postojanja su brojni nastupi i koncerti u zemlji i inozemstvu, više gostovanja na Hrvatskoj televiziji, turneje izvan Hrvatske i slično.

“Viole” iz Drvenika i ženski pjevački zbor “Gradac” iz istoimenog mjesta kod Makarske, kroz izvedbu nekoliko skladbi predstavili su dio hrvatske tradicije i kulture u Bitoli.

Akademik Zoran Pejkovski se u svom obraćanju osvrnuo na veliko prijateljstvo makedonskog i hrvatskog naroda, svakako s naglaskom na dugogodišnje prakticiranje hrvatske kulture u Bitolju, te zahvalio na časti da njegovo djelo bude objavljeno na hrvatskom jeziku i da bude promovisano na ovoj tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Hrvatski kulturni centar.
Svi prisutni u dvorani dobili su božićne darove koje su gosti donijeli iz Hrvatske i sami pripremili.
Nakon koncerta, u hotelu “Premijer – Centar” održan je Božićni domjenak ove Udruge na kojem su razmijenjeni darovi i upriličeni novi nastupi, a gosti su još jednom uživali u prekrasnim nastupima.
Za kraj, gosti su publici priredili glazbeno iznenađenje pa su izveli nekoliko makedonskih pjesama, među kojima je i Jovano Jovanke, koju je publika otpjevala zajedno s gostima iz Hrvatske.

Koncert je bio održan uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
MD/foto: PR

- Oglas -