Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotKampanja Savjetovališta Lanterna: U "Moru zdravlja" pliva se cijelu godinu

Kampanja Savjetovališta Lanterna: U “Moru zdravlja” pliva se cijelu godinu

Kampanja „More zdravlja“, promocija zdravlja i prevencije bolesti Savjetovališta Lanterna, stigla je i u svom zimskom dijelu do mnogo građana na području Makarskog primorja.

Makarska razvojna agencija MARA je kvalitetnim projektnim prijedlogom za provedbu ovih važnih aktivnosti Lanterni osigurala iznos od čak 468.854,65 kuna iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“.

Široku zdravstvenu kampanju Savjetovalište Lanterna kao nositelj projekta provodi u partnerstvu s Gradom Makarska, koji prepoznao važnost projekta upravo zbog edukacije i informiranja, kao i promicanja zdravlja i zdravih navika, te povećanja znanja i svijesti građana o prevenciji bolesti.

Završena uspješna kampanja preventivnih mjerenja

Edukacije, radionice, art terapija i predavanja o zdravoj prehrani od početka privlače mnoštvo sudionika, a osobitu pažnju izazvala je kampanja preventivnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, koja se kroz studeni provodila u Makarskoj, ali i u općinama Tučepi, Podgora, Gradac i Brela.

Svjesnost o potrebi kontrole krvnog tlaka i dostupnost mjerenja širokoj populaciji nezamjenjivi su alati za rano otkrivanje i liječenje povišenog krvnog tlaka te sprječavanje posljedica koje može imati za zdravlje.

Također, prekomjerna ili preniska razina šećera u krvi u kratkom roku može uzrokovati brojne zdravstvene probleme jer je za normalno odvijanje raznih tjelesnih procesa, regulaciju metabolizma i izlučivanje hormona važna normalna razina šećera.

Pod stručnim vodstvom doktora Darka Granića, u suradnji s Crvenim križem Makarska koji je pružio velikodušnu logističku podršku, preventivna mjerenja u ovoj kampanji obavilo je više stotina ljudi s Makarskog primorja.

Predavanja, radionice i ostale aktivnosti idu dalje

U listopadu i studenom ponovno je nutricionistica Tihana Pašalić održala niz predavanja o zdravoj prehrani, te je o specifičnostima njihovih prehrambenih potreba educirala adolescentice u SSŠ Makarska, a na predavanjima u Gradskoj knjižnici govorila je o osnovnim postulatima prehrane u tijeku trudnoće, kao i o važnosti primjerene prehrane za one koji pate od anemije.

Predavanje, “Prehrana djece vrtićke dobi” pomoglo je mnogim roditeljima koji se suočavaju s izazovom kvalitetne prehrane svojih najmlađih.

Antistres program Studija Performance „Progresivna mišićna relaksacija po Jacobsonu“ kroz 16 radionica učila je sudionike tehnike opuštanja koje pomažu u otklanjanju negativnih posljedica stresa i kontroli tjeskobe.

Fokus grupe koje se dva puta mjesečno odvijaju u prostorijama Savjetovališta Lanterna, kao i individualni rad s korisnicima također su važan dio projekta te se nastavljaju redovito i dalje.

Art terapije pod vodstvom Tine Divić oduševile su svojim pozitivnim učincima.

Psihoterapeutkinja Ljiljana Šupraha održala je i zanimljivo predavanje na izrazito važnu temu “Tko upravlja mojim zdravljem”.

Novi okrugli stol na temu ”Kako liječiti stres i depresiju, bolest suvremenog društva” očekuje nas uskoro!

Provedba projekta “More zdravlja” počela je još u travnju 2022., a različite aktivnosti za sve dobne skupine nastavljaju se sve do kraja ožujka 2023. godine.

- Oglas -