Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKAKVO OTKRIĆE Brodska mina na glavnoj plaži u samom centru Rijeke

KAKVO OTKRIĆE Brodska mina na glavnoj plaži u samom centru Rijeke

Nevjerojatno otkriće na glavnoj riječkoj plaži. Brodska mina ispod mora nalazi se godinama, a iznad nje se građani Rijeke i turisti iz obližnjeg hotela s 4 zvjezdice u samom središtu  grada bezbrižno kupaju zadnjih 80 godina – piše danas Morski.hr.

Posljednjih dana hladnog prosinca dok su se građani Rijeke spremali za novogodišnje slavlje, podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić otkrio je nešto što niti u najružnijim snovima nije mogao pomisliti. Pronašao je BRODSKU MINU izuzetno velike razorne moći, na lokaciji koja nije toliko neočekivana iz povijesne perspektive.

Rijeka je grad turbulentne povijesti, kroz godine su vojske prolazile a iza sebe cesto ostavljale strah i uništenje. Osam desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, tijekom istraživačkog ronjenja u Rijeci, a na osnovu arhivskih spisa, u elitnom dijelu grada Pećine, na 25 metara dubine i tek nekoliko metara od obale, pronađena je dubinska protubrodska mina, u neposrednoj blizini Ville Olga koja je nekad bila zapovjedno mjesto njemačkih vojnih snaga. Čak i danas u ogradi stoje obilježja nacizma prepuštena zagovornicima zavjera.

Međutim, ograda nije ta koja nam može nanijeti zlo. Ono što nam dan danas može napraviti loše, to je taj zlokoban metalni predmet, za kojeg je utvrđeno da se radi o aktivnoj mini njemačke proizvodnje izuzetno velike razorne moći koja je polegnuta na dnu kako bi u periodu od 1943 – 1945 god. zaštitila obalu od mogućeg iskrcavanja savezničke vojske na obližnju plažu ili zauzimanje Ville Olga na čijem području su se tada nalazile nacističke snage. Naknadnim istraživanjem, u arhivskim spisima od strane podvodnog snimatelja Aleksandra Stančina, saznali smo da se radi o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje model EMC II koja u sebi sadrži od 100 – 150 kg čistog TNT-a dovoljnog da uništi i potopi brod. Kolika je samo potencijalna tragedija spriječena njenim pronalaskom, bolje se u ovom trenutku niti ne pitati.

– Mina takve veličine posjeduje snagu da uništi primjerice svu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu u blizini. Uz minu se nalazila dječja maska za ronjenje, gumena šlapa za more od i još pokoji predmet s plaže – kaže nam Vrzić čime dočarava koliku opasnost predstavlja za djecu i obitelji koji se tu kupaju, a pojma nemaju što je ispod.

Po pronalasku mine izviještena je Policijska uprava Primorsko – goranska Rijeka, Lučka kapetanija Rijeka a Specijalna policija iz Zagreba izašla je na teren i potvrdila prvotne sumnje – radi se o aktivnoj protubrodskoj mini.

Nadležnost je preuzela postrojba Specijalne policije iz Zagreba a Plava vrpca Vjesnika 2020. god. možda je upravo našla novog vlasnika.

– Ova mina se nalazi na 20 metara od plaže. Odmah vam mogu potvrditi da ju sigurno neće raznijeti na licu mjesta jer bi uništili svu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u okolici. Naime, buster koji daje inicijalni eksploziv glavnom punjenju je na dnu tako da će se netko iz specijalne policije jako morat naznojit da to odradi na siguran način. i to su heroji. Ne ja. Ja sam ju samo našao – priča Vrzić, koji je i sam policijski službenik u mirovini, stručnjak za proueksplozivna djelovanja, tako da jako dobro zna što je ovo i koliku razornu moć posjeduje.

A kolika je snaga podmorske mine, odnosno što se događa kad eksplodira, najbolje ilustrira donji video. Zato hvala Velimiru Vrziću, snimatelju Aleksandru Stančinu i pripadnicima specijalnih protueksplozivnih postrojbi koji upravo spašavaju mnoge živote – piše morski.hr.

M.D. / foto Aleksandar Stančin / morski.hr

- Oglas -