Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaKAKVO NAS VRIJEME ČEKA Vraćaju nam se "siječanjski uvjeti"

KAKVO NAS VRIJEME ČEKA Vraćaju nam se “siječanjski uvjeti”

Sljedećih nekoliko sati kiša će padati u cijeloj zemlji, i to sve jače. Jaki pljuskovi, sporadično i grmljavine, očekuju se prvo u Primorju i Dalmaciji te u veće dijelu Like, a kasnije navečer i na Banovini i u zapadnoj Slavoniji.

Kako javlja Index, lokalni izljevi od 30 do 60 litara po četvornom metru u samo sat ili dva i bujične poplave mogući su prije svega na širem splitskom te na dubrovačkom području, malo manje vjerojatno na području sjeverne Dalmacije. Veća količina kiše skupit će se do kraja dana u cijeloj zemlji, čime i cijeli siječanj prelazi iz kategorije normalnog u kišan, ponegdje čak i vrlo kišan mjesec.

Jako jugo i oštro odsjeći će najudaljenije otoke od kopna. Kasno popodne i navečer naglo će zapuhati tramontana i bura. Vrhunac bure u noći, trajat će svega nekoliko sati, a udarat će brzinama od 100 do 120 kilometara na sat. Tramontana će na otvorenom moru biti podjednako jaka, ali trajnija pa se na srednjodalmatinskim otocima očekuje i izlijevanje mora na obale otvorene prema zapadu i sjeveru. Umjereno jak sjeverac očekuje se prolazno i u unutrašnjosti, naglo će zahladiti, a kiša će prijeći u susnježicu i mokri snijeg. Takav se u pravilu neće dugo zadržavati na tlu, a ako se i zadrži brzo će se topiti. Samo na gorama i planinama valja računati na 10 do 25 centimetara spomena vrijednog snijega.

Već se sutra vraćamo u umjerenije siječanjske uvjete. U ponedjeljak ujutro u unutrašnjosti od -4 do 1 °C, na obali od 2 do 7. Vjetar već znatno slabiji, samo će na istoku puhati umjeren sjeverozapadni vjetar, u okretanju na zapadni. Promjenjivo, većinom i pretežno oblačno, na moru i u gorskim područjima opet i prilično dinamično uz još jednu epizodu s prolazno izraženijim oborinama i okretanjem vjetra kroz lebićadu na tramontanu. Na planinama novih 10 do 25 centimetara snijega, na Kordunu, Banovini i u Posavini padat će susnježica i mokar snijeg, samo rijetko uz trajnije zadržavanje na tlu. Prolazan mokri snijeg očekuje se i u Zagori no ni tamo se neće zadržavati više od par sati. Dan će biti većinom malo hladniji od današnjeg, maksimumi u kopnenom području od 1 do 4, u primorju od 6 na sjeveru do 13 stupnjeva na jugu zemlje.

Od utorka do četvrtka suho i hladno. Na kopnu će se danju uz 3 do 6 stupnjeva eventualni ostaci snijega topiti, noću će se na umjerenim minusima sva ta silna voda smrzavati. Najhladnije jutro u srijedu kad će se u temperatura u nizinama spustiti lokalno i do -9, u gorju oko -15 Celzija. Pripremite se za jutarnje odmrzavanje automobila, ali i na oprez pri hodanju po neposipanim pločnicima. I na moru hladno, na obali oko ili malo ispod nule, a osjećaj hladnoće bit će pojačan i na otocima uz umjereno jaku buru i tramontanu.U četvrtak nova južina i novo jače naoblačenje, a zatim i nove sporadične oborine koje se u petak očekuju u većem dijelu zemlje. Zasad se čini da će to većinom biti manja količina kiše, a samo u Lici i Dalmaciji može pasti dvadesetak litara po četvornom metru.

Vikend promjenjiv, nešto suhog i ne prehladnog vremena moći će se uloviti u subotu, nedjelja kišna. Na moru jugo koje bi ponovno moglo onemogućiti prometovanje katamaranima i nekim trajektima.

M.D.

- Oglas -