Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOJe li na pomolu rat na Peškeri: gradonačelnik odlučan oko deložacije obrtnika,...

Je li na pomolu rat na Peškeri: gradonačelnik odlučan oko deložacije obrtnika, obrtnici oko ostanka

Danas je Grad Makarska na svojoj stranici objavio vijest kako su zakupci javno prometnih površina na Peškeri dužni ukloniti svoje objekte i opremu do 1.studenoga, o čemu ih je ponovno obavijestio Odjel za razvoj grada na čelu s privremenim pročelnikom Matkom Lovretom. Očito se radi o betoniranju namjere da zakupci “odlete” s Peškere; gradonačelnik po svoj prilici želi da ga se shvati ozbiljno.
S druge strane, odlučnost žele pokazati i obrtnici s Peškere koji su angažirali odvjetničko društvo i koji jasno poručuju da neće nikamo. Traže, podsjetimo, odgađanje deložacije do ishođenja svih papira, što je, kako je i sam projektant rekao, proces u trajanju do godine dana za zahvate poput ovoga. Na što se sve pravno pozivaju, poslali smo upit odvjetničkom društvu i čekamo odgovor.
Gradonačelnik Zoran Paunović se šturo izjašnjava oko ovog projekta s aspekta dogovora s obrtnicima, a doduše i druge izuzetno važne informacije poput financiranja i rokova i dalje su u gustoj magli. Gotovo oko svega gradonačelnik se sakriva iza arhitektonskog društva ili uopće struke, iako na neka pitanja samo on i zamjenica mogu dati odgovore. No oni ih lakonski izbjegavaju vjerujući da svako konkretno i prizemno pitanje dolazi iz priprostog nerazumijevanja.
Na predstavljanju projekta nam je, naime, na upit stoji li i dalje oko roka 1.studenoga za uklanjanje objekata, gradonačelnik rezolutno kazao kako nema govora o prolongiranju rokova i kako je važno što prije ići sa ozelenjevanjem Peškere. Logično, zakupci su se pitali zašto bi se čekalo desetljeće da stablo dobije svoju konačnu formu ako je moguće kupiti već “odrasla” stabla, no prije da je to bilo prvo gradonačelnikovo objašnjenje zašto se išlo baš ovim redoslijedom.
Kako bilo,  nameće se pitanje oko uklanjanja objekata koji nipošto nije jednostavno za maknuti. Nije poznato ni gdje bi se sve te puste limene kućice deponirale ni tko bi proveo taj postupak.
Sva smo ta pitanja uputili na protokol Grada i pročelniku Lovreti, no odgovora još nismo dobili; gradski odnosi s javnošću i po drugim su pitanjima neizmjerno spori, ili se naprosto radi o politici gradske vlasti koja ignorira upite medija. Ili se skrivaju jedni iza drugih.
Kuloarske priče da bi kiosci mogli ići na očito nesuđeni Trg pape Ivana Pavla II. nismo uspjeli provjeriti, no nadamo se kako to nije točno, jer osim što bi to bila šaka u oko bilo kakvom estetskom naporu da Makarska izgleda pristojno, značilo bi i da ova vlast za sada ne pokazuje nikakav interes oko realizacije projekta uređenja trga na Zelenki.
I. Ćirak
- Oglas -