Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAJAVNA TRIBINA Predstavljen projekt evidentiranja posebnog pravnog režima u zaštićenim područjima

JAVNA TRIBINA Predstavljen projekt evidentiranja posebnog pravnog režima u zaštićenim područjima

– Državna geodetska uprava je u Makarskoj održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata.

Za većinu zaštićenih područja se ne zna točno koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one ne postoje u katastarskim planovima. Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP. Ujedno će doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućavanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima.

„Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima u zaštićenim područjima. Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima. Državna geodetska uprava i angažirani gospodarski subjekti iz geodetske operative predano rade na ostvarenju zadanih ciljeva projekta, kao i na nizu ostalih projektima kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup geoprostornim i katastarskim podacima iz nadležnosti Državne geodetske uprave“, izjavio je načelnik sektora za katastarske izmjere i infrastrukturu Državne geodetske uprave, Nikola Vučić.

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

„Ono po čemu je Hrvatska nadaleko poznata je naše prirodno blago, jedinstvena ljepota prirode i bioraznolikost koji se rijetko viđaju na tako malom prostoru. Prijenos vanjskih granica zaštićenih područja omogućit će još učinkovitiju zaštitu tih prostora jer je riječ o posebno vrijednom području koje je nužno očuvati i za generacije koje dolaze. Upravljanje imovinom i gospodarske aktivnosti već su određene Zakonom o zaštiti prirode, samo će sada biti jasno na koje čestice se odnose“, izjavio je ravnatelj PP Biokovo, Slavo Jakša.

Javna tribina u PP Biokovo je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 11. travnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja.

„Kada je riječ o privatnim vlasnicima i njihovim pravima i obvezama unutar zaštićenih područja treba naglasiti pravne elemente koji mogu biti od velike koristi svima koji posjeduju nekretnine na tom području. Pravo prvokupa, izvlaštenje, pravo na naknadu štete te obavljanje gospodarske djelatnosti su detaljno pojašnjeni na javnoj tribini, a dostupni su i na mrežnim stranicama projekta“, izjavio je viši stručni savjetnik specijalist u uredu glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave, Marinko Bosiljevac.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.
MD/ foto PR

- Oglas -