Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaIZNAJMLJIVAČIMA NIKAD TEŽA SEZONA U Dalmaciji traje borba za svakog gosta

IZNAJMLJIVAČIMA NIKAD TEŽA SEZONA U Dalmaciji traje borba za svakog gosta

Vlasnici apartmana i kuća za odmor na različite načine pokušavaju preživjeti turističku sezonu u doba (post)korone: Iz Dalmacija danas kontaktirali su brojne vlasnike objekata u dalmatinskim gradovima, ali i onima uz obalu, van urbanih središta. Neki su odlučili sniziti cijene, drugi uvesti dodatnu ponudu po istim (ili sličnim) tarifama, dok treći smatraju kako “dampinške” cijene zapravo nemaju nekog smisla…

Rezervacije tek od kraja lipnja

Dugogodišnji iznajmljivač sa Šolte tako je, suočen s razumljivim manjkom novih rezervacija, odlučio sniziti cijenu prekrasne vile s bazenom, opremljene za 14 osoba. Tako cijena u lipnju za taj objekt iznosi 150 eura (dakle tek nešto više od deset eura po osobi u slučaju maksimalnog broja gostiju!) dnevno, u odnosu na prošlogodišnjih, i dalje prihvatljivih, 220 eura. Zasad to nije rezultiralo navalom, kaže nam vlasnik objekta, rezervacija ima tek od kraja šestog mjeseca. U punoj sezoni je cijena sada 230 eura (ranije je bila 330 eura), no efekte cjenovne prilagodbe novonastalim okolnostima tek treba vidjeti

“Lipanj pa čak i srpanj su nula bodova”

Vlasnica apartmana u Zadru pak, na nekih 15-ak minuta šetnje od samog središta, odlučila je ne smanjivati cijene, ali je uvela novitete: moguć je ostanak na jedan dan, dok je u vremenima prije korone minimum bio tri dana, a od ove sezone će turisti koji ostaju duže u apartmanima imati prigodu uživati u izletima “prduckavim barkama koje drži u Fošu”.

– Lipanj pa čak i srpanj su nula bodova, kolovoz je solidno popunjen odranije. Sve što je bilo rezervirano je otkazano, a u tim terminima nismo imali novih rezervacija. Preciznije, nikakve aktivnosti nije bilo još od veljače tako da smo nekidan doslovno slavili kad je stigla prva rezervacija nakon korone, tjedan dana u rujnu, gosti iz Danske! Očekujemo ipak bolje dane jer je Ryanair najavio deset letova dnevno prema Zadru. Imamo dva apartmana, manji za četvero te veći za pet osoba, a cijene su od 50-60 eura van pune sezone, 60-70 eura u onim tjednima uz samo srce sezone kada je pak cijena 80 eura za manji, a oko 90 eura za veći apartman.

“Cijene nisu problematične kod mojih gostiju”

Vlasniku nekoliko apartmana u Nemiri kod Omiša se baš prije nekoliko dana “posrećilo” pa je (stari) gost koji je prvo otkazao rezervaciju na koncu ipak došao, a na njegovu preporuku je stigla još jedna obitelj. “Nema smisla smanjenje cijena u trenutnoj situaciji, kao kad je neka normalna konkurencija. Ako se nas 300 borimo za jednog gosta, na kraju ćemo doći do preniskog nivoa cijena po kojima mi se ne isplati raditi, bolje je onda zatvoriti cijeli objekt. Generalno, barem u mom slučaju, cijene nisu problematične kod mojih gostiju. Koliko sam u kontaktu s njima, veći je problem nesigurnost posla, odnosno zadržavanje primanja u njihovim matičnim zemljama… Iako, zasad sam generalno zadovoljan, nema previše otkazivanja ranijih rezervacija, dok gostima koji se jave jer su u problemu izađem u susret mogućim zamjenama termina pa čak i za iduću sezonu.” – komentirao nam je još jedan iskusni iznajmljivač.

Neke agencije nisu niti započinjale s radom

Što se pak tiče turističkih agencija, trenutno je stanje loše, no i u njihovom slučaju postoje naznake boljih dana prema špici ljeta. Grupna putovanja su trenutno nepostojeća pa je “zamrznut” cijeli niz aktivnosti uobičajenih u ovo doba godine, od tura po središtu grada do “outdoor” aktivnosti poput raftinga, zip-linea, ekskurzija brodovima,… Neke od agencija nisu niti započinjale s radom ove sezone, dok druge pokušavaju opstati dogovarajući poslove u srpnju i kolovozu.

– Mi smo mala agencija specijalizirana za “food and wine” ture, koje su same po sebi, i u vrijeme najboljih sezona, bile svojevrsna niša ponude pa je sada doista teško poslovati. Pogotovo jer smo usko povezani s turističkim vodičima te vrhunskim ugostiteljskim objektima, koji u ovo vrijeme uglavnom još nisu započeli s radom. Također su u pitanju relativno skupe ture, nekad čak i za strance, pa je teško nešto cjenovno prihvatljivo ponuditi domaćim gostima no radimo na tome. Iako je do kraja lipnja sve otkazano, za jesen imamo najave iz SAD-a te Velike Britanije, a uglavnom su brojni upiti i najave za iduću sezonu.

No, treba “preživjeti” do tada… – kazala nam je između ostalog direktorica Sol Travel agencije, dodajući kako surađuju s iznajmljivačima gdje je koronakriza “razotkrila” najmanje dvije kategorije. “U Splitu postoji više kategorija iznajmljivača, oni koji su zadnji došli, opterećeni kreditima i/ili manjkom starih, poznatih gostiju su u najgoroj situaciji. Oni vlasnici čistih, neopterećenih nekretnina, najlakše će proći ovu tešku godinu.” – kaže naša sugovornica, dodajući za kraj kako su ipak krenule rezervacije u srpnju i kolovozu, u apartmanima u središtu grada, prvenstveno iz centralno-europskih zemalja te po nešto sniženim cijenama, ali i kraćim terminima – piše Dalmacija danas.
M. D. /foto M. D.

- Oglas -