Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaIzložba Žene u promociji turizma od danas do 25. kolovoza u Nacionalnoj...

Izložba Žene u promociji turizma od danas do 25. kolovoza u Nacionalnoj knjižnici

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu se danas, 1. kolovoza 2023., otvara izložba Žene u promociji turizma.

Izložba predstavlja vizualno atraktivnu građu – putopise, turističke vodiče, plakate, brošure, razglednice i druge tiskane materijale koji prikazuju žene iz različitih društvenih slojeva, među kojima i autoricu putopisa o Hrvatskoj Maude M. Holbach, planinarku i spisateljicu Dragojlu Jarnević, ženu značajnog političkog utjecaja Sofiju Jelačić, kuharice, sobarice, žene u nošnjama i druge. Svjedoči o značajnoj ulozi žena u promociji odmorišnog, sportskog, zdravstvenog i poslovnog turizma kao i bogatoj hrvatskoj turističkoj baštini, a nastala je u sklopu istoimenog istraživanja Instituta za turizam.

Izložba je organizirana u suradnji Instituta za turizam, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a otvorena je sve do 25. kolovoza 2023. godine.

Ideja za znanstveno istraživanje nastala je sasvim slučajno kada je Institut za turizam od arhitekta Aleksandra Lasla primio donaciju starih turističkih vodiča i prospekata, uglavnom s područja Hrvatske. Laslo je kao arhitekt navedene materijale sakupljao primarno zbog arhitekture, ali i zbog putovanja te ih je pažljivo čuvao. Zahvaljujući tome doprinosu u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, kao i brojnim baštinskim ustanovama te turističkim organizacijama nastala je izložba koja koristi turističke vodiče, prospekte, plakate, razglednice, brošure i poštanske marke.

M.D./foto NSK

 

 

- Oglas -