Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaIZLOŽBA NA BOLU Magija bračkog kamena u 'Zapisima iz unutrašnjega kamenoloma' Lovre...

IZLOŽBA NA BOLU Magija bračkog kamena u ‘Zapisima iz unutrašnjega kamenoloma’ Lovre Jakšića

U Bolu na otoku Braču, u Galeriji umjetnina Branislav Dešković otvorena je nova samostalna izložba Zapisi iz unutrašnjeg kamenoloma cijenjenog suvremenog likovnog umjetnika i akademskog kipara Lovre Jakšića, koji kao potomak ugledne umjetničke obitelji Jakšić, živi i stvara u Donjem Humcu.

Lovre Jakšić (1981.) je 2005. diplomirao na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu pod mentorstvom prof. Kažimira Hraste. Član je HULU-a Split i redovito izlaže u svojim galerijama Jakšić u Splitu i na Braču.

„U svome genetskom kodu ovaj umjetnik od kamena nosi svaki peganj te grube i razastrte stine. Ostati na otoku i bespogovorno prihvatiti sve njegove uvjetovanosti značilo je odrediti se prema svijetu djelujući unutar jednog specifičnog mikrokozmosa“, piše kustos Tino Vuković.

U katalogu Jakšićeve izložbe u Bolu, prof.dr.sc. Ive Šimat Banov ističe : „Nije riječ samo o zanatu, rukama i dlijetu. Nije riječ o postojanosti i trajnosti kamena kipa koji će nas nadživjeti. Riječ je o traganju za autoritetom teme kroz autoritet kamene mase. Stoga stajaće i sjedeće figure, u pokretu ili u mirovanju dinamičnih i raznovrsnih profila govore kako se u kamenom svijetu miješa mitsko i realno i kako subjektivno svladava otpor tvrda kamena.

To je napor da se figuracija poveže s jednostavnošću i čistoćom oblika, da i hrapave i glatke stijene oblika ukažu i na postojanost i na senzibilnost; svoju jednostavnost gologa oblika i svoju mitsku slojevitost. Ljekovito je vidjeti puno kiparsko tijelo. Ovo je Lovrino kiparstvo i oblik vjere u vječno i nepromjenjivo upisane u civilizaciju kamena.“ Izložba ovog nadahnutog umjetnika koji uvijek iznova izaziva interes javnosti te zauzima istaknuto mjesto u domaćoj suvremenoj umjetničkoj produkciji mlađih generacija, može se razgledati sve do 5. rujna na Bol una Braču, a planiraju se i gostovanja u drugim gradovima Hrvatske.
M.D.

- Oglas -