Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaIZBORI 2020Izbori: U petak podaci o osobama u samoizolaciji koje žele glasovati

Izbori: U petak podaci o osobama u samoizolaciji koje žele glasovati

Za Đakovo, žarište zaraze koronavirusom, kao i za druge gradove u kojima su zabilježeni slučajevi zaraze, u petak bi se trebali znati podaci o osobama u samoizolaciji koje žele glasovati, a onda organizirati samo glasovanje.

“Zasad za Đakovo, kao i za druge gradove, čekamo podatke o osobama u samoizolaciji, a koje žele glasati. U petak ujutro ćemo znati podatke i onda organizirati“, odgovorili su iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na Hinin upit kako će izgledati izborna nedjelja u Đakovu.

“Imamo par scenarija – čekamo petak. Treba tu planirati i one koji se ne jave do četvrtka, nego se jave u petak ili subotu…, ne samo u Đakovu“, napomenuo je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

DIP je, naime, pozvao birače u samoizolaciji koji žele glasovati da se do četvrtka jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje.

Za glasovanje osoba u samoizolaciji vrijede pravila kakva vrijede i za glasovanje nepismenih, nepokretnih, slijepih ili osoba s invaliditetom, žele li glasovati moraju obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izborne nedjelje.

Iz DIP-a poručuju da će se na 38 biračkih mjesta (36 redovnih i dva posebna) u Đakovu u nedjelju primjenjivati iste mjere zaštite od zaraze koronavirusom kao i u drugim mjestima, neće, dakle, biti strože.

To znači da će birači u samoizolaciji glasovati ispred ulaza stana ili kuće i pritom obavezno nositi masku za nos i usta. Ukoliko ne budu mogli izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u objekt s navlakama na cipelama.

Članovi biračkog odbora obavezno će nositi maske i rukavice te dezinficijens kojim će prije i poslije svake posjete biraču dezinficirati rukavice. Nakon 10 posjeta biračima, dezinficirat će i skinuti rukavice te ih odložiti u vrećicu koju moraju nositi sa sobom.

Prema uputama DIP-a, sva biračka mjesta morati će se oprati i dezinficirati, svi članovi biračkih odbora morat će u nedjelju nositi maske, a preporuka je i da imaju rukavice. Rukavice će biti obvezne samo za članove biračkog odbora koji identificiraju birače, odnosno one koji primaju osobne iskaznice, te za one koje imaju neka oštećenja na koži.

Na ulazima u biračko mjesto morat će se osigurati dezinficijensi uz kontrolu nanošenja, glasačke kutije i paravani biti će na razmaku od 1,5 metra, a taj razmak vrijedit će i za članove biračkog odbora.

Hina

- Oglas -