Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOIZBORI 2021 Počinje politička trgovina. Čija će ruka biti presudna?

IZBORI 2021 Počinje politička trgovina. Čija će ruka biti presudna?

Politička situacija u Makarskoj prilično je neizvjesna, iako je Zoran Paunović (SDP) u izborima za gradonačelnika nesumnjivo trijumfirao s gotovo 45 posto glasova. Tristotinjak glasova presudilo je drugom krugu kojega će na Makarskoj rivijeri izbjeći neupitni pobjednici poput Matka Burića (SDP) u Gradcu, Stipe Ursića (HDZ) u Brelima i Joska Roščića (HDZ) u Baškoj Vodi.

I dok Paunovića i Juru Brkana čekaju dva tjedna kampanje do drugog kruga 30.svibnja, konstelacije snaga za Gradsko vijeće za sada su vrlo zanimljive. Naime, SDP jest i za Vijeće dobio daleko više glasova i sukladno tome najveći broj mandata, čak sedam, dok je HDZ dobio dva manje. Međutim, bez jedne ruke SDP neće moći imati većinu bez koje se neće moći donijeti niti jedna važna ili čak manje važna odluka.

NLO se i ranije negativno izjasnio oko bilo kakvog koaliranja, a to su potvrdili i danas.

– Nezavisna lista Osejava je i prije samih izbora svoje birače obavijestila kako neće trgovati ukazanim povjerenjem. Dva vijećnička mjesta su velik uspjeh, ne samo za nas nego i za Makarsku. U vijeću ćemo se zalagati za javni interes, a prvenstveno ćemo inzistirati na zaštiti Osejave i Sv.Petra.  Sve teme o kojima će se raspravljati, bit će konačno dostupne i našim sugrađanima s kojima planiramo surađivati u sljedeće 4 godine i to je jedina “koalicija”, odnosno suradnja na koju pristajemo, ističu u NLO-u.

Kažu kako ih nitko od velikih stranki nije kontaktirao. – Poprilično smo sigurni da im je odavno već jasan naš stav prema njima i politici koju su te stranke vodile posljednjih 30 godina, poručuju.

Zelićev je deklaratorni stav još uvijek nepoznat. Odgovor na poslani upit, naime, još uvijek čekamo. Iako se u kuloarima Zelića više svrstava više desno, to ne mora biti tako niti bi to nužno nešto značilo u političkoj praksi. Jer ako Zelića zbilja zanima participiranje u vlasti, a ne bi išao u ovu utrku da ga ne zanima, ne treba isključiti niti mogućnost da će se Zelić prikloniti tamo gdje ima veće šanse.
Ukoliko je istina da je uputio čestitku na pobjedi SDP-ovom kandidatu odnosno listi, valjalo bi mu priznati i političku profesionalnost.
Realna mogućnost političkog trgovanja ipak je otvorena tek jutros, s prvim neslužbenim informacijama tako da su ispred glavnih i potencijalnih aktera dani za dogovaranje.

Kako god bilo, poprilično malo je izvjesno da će HDZ uspjeti dobiti većinu jer bi trebali uspješno ispregovarati i sa Zelićem i sa NLO-om.

Mogućnost da i sami uđu u gradsku “skupštinu” i budu jezičac na vagi za svega par glasova izmakla je Domovinskom pokretu, kojega je od ulaska u Vijeće dijelilo šest glasova, dok je Nezavisnoj listi mladih nedostajalo 13 glasova, tako da je uistinu malo falilo da u Makarskoj svjedočimo festivalu demokracije. No u konačnici bi se uspjeh svih tih aktera međutim, opet svodio na umješnost trgovanja.

Ivona Ćirak /foto ilustracija M.D

- Oglas -